Politica Germaniei faţă de Teheran şi acordul nuclear internaţional din 2015 în vederea limitării activităţilor nucleare iraniene trebuie să fie regândită, potrivit unui editorial publicat joi în săptămânalul german Die Zeit, relatează dpa.
'Acest lucru nu trebuie să însemne încetarea supravegherii în totalitate. Iranul a fost membru al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică timp de 60 de ani şi va rămâne membru, notează Die Zeit, care îndeamnă 'Germania, împreună cu celelalte părţi semnatare ale acordului, să se gândească cum să menţină garanţiile privind inspecţiile la instalaţiile iraniene'. 'Dorinţa de a menţine acordul cu orice preţ a impus constrângeri politicii externe germane în relaţiile sale cu Iranul.
În aşa măsură încât Teheranul crede că poate şantaja Berlinul: 'Protejaţi-ne de sancţiunile americane, altfel ne vom retrage din acord la începutul lunii iulie' este mesajul lor', se menţionează în articol. 'Acest Iran nu este un partener pentru care ar trebui să luptăm', conchide editorialul publicat în Die Zeit.
După ce anul trecut preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se retrag din acordul încheiat de marile puteri cu Teheranul şi apoi a reinstituit sancţiuni împotriva Republicii Islamice, recent Iranul a avertizat la rândul său că, dacă celelalte ţări semnatare ale acordului nu se vor grăbi să caute modalităţi de minimalizare a efectelor sancţiunilor americane, la începutul lunii iulie va înceta să mai respecte restricţiile privind nivelul de îmbogăţire a uraniului, precum şi alte angajamente din cadrul acordului din 2015.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News