Politica, mai importantă decât știința când țările europene au oprit vaccinarea cu AstraZeneca

AstraZeneca este sigur, spune EMA
AstraZeneca este sigur, spune EMA

Germania, Franța, Italia și Spania au oprit, luni, vaccinarea cu serul Oxford/AstraZeneca.

Conform Forbes, țările acestea au urmat pașii Danemarcei, Norvegiei, Irlandei, Olandei și Thailandei. Suspendările temporare au fost cauzate de mai multe cazuri de cheaguri de sânge, însă multipli experți spun că vaccinul este sigur, iar oprirea imunizării nu este recomandabilă. Alții se tem că vaccinarea cu AstraZeneca este oprită din motive politice, nu neapărat științifice.

Ce spun experții?

Specialistul infecționist Davey Smith de la Universitatea din San Diego, California, a fost supărat de deciziile de a utiliza serul AstraZeneca. „Nu am văzut date care să motiveze de ce se opresc”, a spus el, adăugând că „oamenii vor dezvolta cheaguri de sânge, fiindcă le-ar fi făcut și cu și fără vaccinare”.

VEZI ȘI: OMS, despre vaccinul AstraZeneca: NU intrați în panică!

Epidemiologul Jennifer Nuzzo de la Școala de sănătate publică Johns Hopkins Bloomberg din SUA s-a arătat și ea surprinsă de deciziile statelor europene. „Oprirea temporară pentru a cerceta datele disponibile este acceptabilă”, a explicat ea. „Însă pauza înseamnă și să pierzi teren în lupta de a proteja oamenii de o pandemie mortală, așa că pierzi ceva”.

AstraZeneca a avut mai multe probleme de imagine decât celelalte vaccinuri

Chiar dacă era considerată în vârful întrecerii pentru un vaccin Covid-19, compania AstraZeneca a avut parte de mai multe piedici decât competitorii. Problemele au început în septembrie 2020, când testările clinice globale au fost oprite din cauza unui pacient care s-a îmbolnăvit grav. Testările au revenit rapid, însă la două luni un pacient din Marea Britanie a primit jumătate de doză de vaccin, ceea ce a dus la o încredere mai scăzută a autorităților americane în vaccinul Oxford.

VEZI ȘI: EMA adaugă noi reacții adverse la vaccinul AstraZeneca.

În ciuda tuturor greutăților, informațiile sugerează că AstraZeneca este o modalitate eficientă de a combate Covid-19. După două doze, 82% dintre persoane nu au dezvoltat Covid-19, în timp ce nimeni nu mai murit sau nu a mai fost internat în spital. Într-un raport publicat recent de Barclays se arată că „mare parte din controverse au avut o geneză politică mai degrabă decât origini științifice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel