Politica, specialitatea dr. Cherecheș și Jurma, experții care ne învață cum să luptăm cu pandemia

Răzvan Cherecheș și Octavian Jurma s-or număra printre cei 12.564 de candidați înscriși la concursul de intrare în Rezidențiat, în 2021? Peste cinci-șase ani, că atât durează pregătirea de specialitate popular numită rezidențiat, dacă au candidat astăzi și au reușit să ocupe unul din cele 6311 de locuri, ar putea să comenteze următoarea pandemie din poziția de medic specialist.

Nu că ar fi obligatoriu. Presa îi gratulează oricum cu titlul de medic, expert, specialist în sănătatea publică. Iar USR le oferă și funcții, fără a se împiedica în acest amănunt: sunt specialiști în orice vor domniile lor, dar nu în epidemiologie sau boli infecțioase.

Primarul Dominic Fritz, cel care i-a propus lui Octavian Jurma să facă parte din Consiliul de Administrație a Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, anunța la început de mandat că are ca prioritate profesionalizarea administrației publice. Potrivit ziarului Realitatea bănățeană, Fritz a selectat șase medici ”cu o reputație profesională și etică impecabilă” pentru CA-urile spitalelor din oraș. Printre cei șase se află și reputatul invitat al televiziunilor, Octavian Jurma. Același ziar menționează că Jurma este simpatizant USR. Dar este el și medic?

Iar răspunsul pare a fi NU. Octavian Jurma are pregătire medicală, adică a absolvit Universitatea de Medicină, are o diplomă de medic-doctor, dar nu și dreptul de practică. Adică nu figurează în Registrul Medicilor. Sau, cum scrie chiar el pe Facebook, nu este ”nici clinician, nici medic de laborator”. Nici cercetător științific nu este, nici biostatistician, nici profesor, recunoaște. Dar, potrivit postării amintite, folosește metode statistice și algoritmice că să studieze pandemia.

”De fapt nu am nici o specializare medicală formală și nici un titlu academic sau administrativ în România pentru că nu m-a interesat revenirea în sistemul românesc după experiența americană”, conchide Octavian Jurma. Și oricum, lipsa titlurilor și a calificărilor ”nu schimbă faptul că în perioada în care m-am format am atins un nivel de excelență egal cu elita mondială a celor de vârsta mea din domeniu”, după cum recunoaște, cu modestie, cercetătorul pandemiei.

Răzvan Cherecheș, competent în medicina de întreprindere

Răzvan Cherecheș a fost numit, tot în mandatul USR, consilier al unui ministru secretar de stat, iar în prezent este membru al unei Comisii de  specialitate din Ministerul Sănătății. Mai precis, a celei de Sănătate Publică.

Este Cherecheș medic specialist în Sănătate Publică?

Ordinul Ministrului Sănătății 1202/2017, care reglementează componența comisiilor de specialitate, stipulează  că "membrii comisiilor de specialitate pot fi specialişti în domeniul medical respectiv” și se infiinteaza și “comisii de specialitate multidisciplinare care sunt organisme consultative constituite cu caracter temporar care au atribuţii de coordonare pentru patologiile comune mai multor specialităţi medicale”.

Bunul simț ar spune că în aceste articole de lege este vorba de specialități medicale, așa cum rezultă și din Anexa unde sunt înșirate toate specialitățile medicale echivalente Comisiilor. Deci, cei care fac parte din Comisiile de specialitate ar trebui să fie medici specialiști. Dar cum formularea este ambiguă, putem să nu ne mai împiedicăm în acest amănunt.

Din CV-ul oficial al profesorului Cherecheș nu rezultă că ar fi medic specialist. Profesor este, dar la o facultate de Științe Politice, din Cluj. Dacă ar fi predat la o universitate de medicină era obligatoriu, pentru a fi profesor, să fi luat și examenul de primariat, nu doar cel de medic specialist. Sănătatea Publică este o specialitate medicală, iar medicii specialiști trec prin rezidențiat. La Facultatea de Științe Politice, poți fi profesor de Sănătate Publică fără rezidențiat, dacă universitatea inventează o astfel de catedră. Doar că nu are nicio legătură cu medicina. Cherecheș, promovat de mass media drept o autoritate în domeniul sănătății publice, fiind extrem de prezent pe subiectul COVID, are un certificat de competență în... medicina muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel