Jurnalistul Val Vâlcu a comentat situația în care politicieni europeni critică timpul întârziat de livrare a vaccinurilor anti-COVID.
”Mai multe state europene, un exemplu fiind Italia, au reacționat anunțând că dau în judecată Pfizer și, în general, companii de vaccinuri anti-COVID, pentru întârzierea livrării dozelor de vaccin. E ca și cum Guvernul SUA ar da în judecată NASA și echipajul Apollo 11 că, după ce au ajuns pe Lună, nu s-au dus și pe Marte sau că n-au avut o misiune de 16 zile, în loc de 8.
S-a rugat omenirea de companiile farmaceutice să dezvolte vaccinul într-un timp record, într-o zonă nouă, și acum vii și ai pretenții să livreze conform contractului, ca și cum ar produce șuruburi sau băuturi răcoritoare. Până acum, nimeni n-a mai făcut treaba asta! Într-un politicianism ieftin, s-au găsit niște lideri politici care amenință cu judecata. În loc să-i premieze, vor să-i amendeze. Să facă ei vaccinul! Să-l dezvolte, să descopere... E populism ieftin, să arate lumii că uite ce... declară.
În cazul vaccinurilor, au fost nopți nedormite, s-a lucrat în asalt, a fost un efort extraordinar din partea cercetătorilor, dar și a zecilor de mii de voluntari. Acum, efortul e de producție, la un nivel la care nu s-a mai lucrat. Până în 2020, producția de vaccinuri era programată cu doi ani înainte. Paradoxal, în sistemul de până acum, se rugau de România să ia vaccin antigripal. Dacă nu sunt suficienți oameni în domeniu este și din cauză că statele mai puțin dezvoltate nu aveau o rată mare de vaccinare și, prin urmare, nu dădeau comenzi. Atunci, nici specialiștii nu puteau ține 10 ani personalul înalt specializat, zona nevralgică. Limitarea este din cauză că guvernele, care acum fac scandal, înainte nu făceau campanii de vaccinare și nici vaccinare pe scară largă. În Austria, 90% din populație e vaccinată, de exemplu, împotriva encefalitei de căpușe. Ca urmare, e absurd să ameninți când ai dat de greu. Se dorește, ca prin farmec, industria farmaceutică să rezolve toate aceste probleme care persistă de ani de zile, nu numai în România. Când nu comanzi nici 2 milioane de vaccinuri antigripale, ai pretenția să primești, într-un timp scurt, un vaccin nou, pe care se bate toată lumea” a subliniat jurnalistul Val Vâlcu.
*articolul prezintă o opinie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News