O serie de măsuri luate de China pentru a reduce comportamentul sedentar în rândul copiilor din țară au fost eficiente, arată un nou studiu realizat de oamenii de știință britanici.
Măsurile includ restricții pentru companiile de jocuri online care vizează tinerii, limitarea cantității de teme pe care profesorii le pot da și reducerea programului lecțiilor la companiile private de meditații, scrie euronews.com.
Ca rezultat, a existat o scădere notabilă atât a duratei totale de timp sedentar, cât și a lungimii diverselor activități sedentare.
Conform ultimelor cercetări, aceste intervenții sunt legate de o scădere de 13,8% a comportamentului sedentar zilnic. Acest lucru reprezintă peste 45 de minute pe zi în care copiii nu au fost inactivi fizic, în special în rândul elevilor din zonele urbane.
O echipă condusă de Universitatea din Bristol, Marea Britanie, a publicat descoperirile lor în International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity.
„Rezultatele sunt incitante, deoarece acest tip de intervenție de reglementare în mai multe domenii nu a fost încercat niciodată până acum," a declarat Dr. Bai Li, autorul principal al studiului, într-o declarație.
„În mod tradițional, copiii și părinții sau îngrijitorii lor au fost ghidați prin educație și încurajați să facă schimbări comportamentale singuri, ceea ce nu a funcționat cu adevărat," a adăugat ea.
Cercetătorii au analizat date de la peste 7.000 de elevi de școală primară și secundară cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani din 14 orașe din regiunea Guangxi, sudul Chinei.
Datele au fost colectate în 2020 și 2021, înainte și după introducerea reglementărilor.
Timpul mediu zilnic petrecut în fața ecranelor a scăzut cu 10%, ceea ce echivalează cu aproximativ 10 minute mai puțin pe dispozitive.
„Cu aceste măsuri de reglementare, responsabilitatea s-a mutat către companiile de jocuri online, școli și companiile de meditații private să se conformeze. Această abordare foarte diferită pare să fie mai eficientă, deoarece vizează îmbunătățirea mediului în care trăiesc copiii și adolescenții, sprijinind un stil de viață mai sănătos," a spus Li, adăugând că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a afla dacă aceste rezultate sunt replicabile la scară internațională.
În ultimii ani, China a făcut mai multe propuneri pentru a reduce timpul petrecut în fața ecranelor, de la instituirea unei limite stricte de trei ore pe săptămână pentru copiii care se joacă jocuri video până la exercitarea de presiuni asupra companiilor tehnologice pentru a avea un „mod pentru minori” pentru cei sub 18 ani.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază importanța activității fizice pentru copii și adolescenți cu vârste între 5 și 17 ani și recomandă cel puțin 60 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate moderată zilnic.
OMS promovează, de asemenea, limitarea comportamentului sedentar, cum ar fi statul prelungit.
„Acesta este un studiu fascinant, deoarece majoritatea intervențiilor pentru reducerea comportamentelor sedentare s-au bazat pe abordări educaționale, mai degrabă decât pe măsurile de reglementare utilizate aici," a declarat profesorul Boyd Swinburn, co-director la OMS, care nu a fost implicat în studiu.
„Deși obținerea unor reglementări similare în țări din afara Chinei poate fi o provocare, impactul reglementărilor arată cât de sensibile sunt comportamentele sedentare la condițiile și regulile de mediu predominante," a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News