Într-o scrisoare obținută de POLITICO, liderii partidului de extremă-dreapta Alternative für Deutschland (AfD) exercită presiune asupra unui parlamentar pentru a veni cu declarații sincere cu privire la rapoartele media cehe care afirmă că acesta ar fi primit 25.000 de euro de la o rețea pro-rusă ce încearcă să influențeze opinia publică europeană înaintea alegerilor din iunie pentru Parlamentul European.
Într-un context politic tensionat, Europa se confruntă cu un scandal de proporții, în care politicieni din mai multe țări sunt acuzați că ar fi acceptat plăți de la o rețea media pro-rusă, cu scopul de a promova agenda Kremlinului și de a influența opinia publică europeană înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din luna iunie, relatează POLITICO.
Ultimul episod al acestui scandal are ca protagonist partidul de extremă-dreapta Alternative für Deutschland (AfD) din Germania. Liderii partidului își exercită presiunea asupra unui deputat, Petr Bystron, pentru a da explicații cu privire la acuzațiile că ar fi primit suma de 25.000 de euro de la o rețea pro-rusă, în încercarea de a influența politica externă a Germaniei și a Europei în general.
Scrisoarea trimisă lui Bystron îi solicită acestuia să ofere o declarație scrisă conducerii partidului până la o anumită dată, detalii care ar putea fi decisive pentru viitorul său politic. În cazul în care Bystron recunoaște că a primit banii, este posibil să fie suspendat din activitățile partidului, conform declarațiilor unui alt membru al AfD.
Deși Bystron neagă vehement acuzațiile, afirmand că nu a primit bani pentru a susține poziții pro-ruse, situația este departe de a fi clarificată. Rapoartele media citând surse din contraspionajul ceh susțin că există înregistrări audio care atestă acceptarea plăților de către Bystron. Cu toate acestea, acesta nu a răspuns solicitărilor pentru a comenta aceste informații.
Scandalul Russiagate, așa cum a fost numit, a ridicat semne de întrebare cu privire la vulnerabilitatea Europei la influențele străine și la mijloacele sofisticate pe care Rusia le utilizează pentru a-și promova agenda. Mai multe personalități politice europene au cerut o investigație imediată în legătură cu activitățile rețelei media pro-ruse, Vocea Europei, suspectată că ar fi orchestrat aceste plăți și ar fi încercat să submineze valorile și instituțiile Uniunii Europene.
Într-un moment în care tensiunile geopolitice sunt deja ridicate, acest scandal adâncesc și mai mult diviziunile politice din cadrul UE. În timp ce unele partide sunt acuzate că au poziții pro-ruse, altele încearcă să combată influența Kremlinului și să consolideze reziliența europeană la acest tip de amenințări. În același timp, apar îndoieli cu privire la eficacitatea instituțiilor europene în abordarea acestor provocări, iar presiunea crește pentru adoptarea de măsuri mai ferme și mai coordonate la nivelul UE.
În acest context, Europa se confruntă cu o provocare majoră: să găsească un răspuns unitar și eficient la amenințările la adresa democrației și valorilor sale fundamentale, în timp ce navighează prin ape tulburi ale politicii internaționale și alianțelor geopolitice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News