Politico îi oferă lui Klaus Iohannis șanse de 60% să devină președintele Comisiei Europene în locul Ursulei von der Leyen

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Deși Ursula von der Leyen este favorita clară pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, ea nu mai este un candidat sigur pentru încă cinci ani. 

Acest lucru a dat naștere unui joc interesant în rândul politicienilor, diplomaților și oficialilor care sunt critici la adresa șefului Comisiei, dar oricine poate să se alăture. Iată câțiva dintre concurenții și outsiderii care sunt menționați ca posibile alternative pentru von der Leyen, conform POLITICO.

Foto: Agerpres

Mario Draghi

De ce? Fostul prim-ministru italian și președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, are 76 de ani și numele său este adesea menționat când se eliberează posturi de conducere la nivel internațional. Până acum, Draghi a fost legat în principal de funcția de președinte al Consiliului European, dar acum se află din nou în centrul politicii UE, lucrând la un plan oficial al Bruxelles-ului pentru a face blocul mai competitiv, pe care îl va prezenta imediat după alegerile europene, când liderii europeni vor negocia despre cele mai importante funcții ale UE.

De ce nu? Draghi nu are o afinitate politică clară, dar este greu de înțeles de ce Partidul Popular European (PPE) ar renunța la puternica funcție de președinte al Comisiei în favoarea unei persoane fără loialități politice clare.

Șanse: 2/5

Foto: Agerpres

Roberta Metsola

De ce? Dacă von der Leyen nu va obține sprijinul necesar, cealaltă candidată principală a PPE, Roberta Metsola, ar putea să intre în atenție. Ca președinte al Parlamentului European, Metsola a reușit să rămână deasupra luptelor politice, o tactică care i-a ajutat anterior să obțină funcția actuală. În același timp, ea a arătat leadership în domeniul politicii externe și a fost primul lider al UE care a vizitat Kiev după invazia Rusiei din februarie 2022. Provenind din Malta, Metsola ar putea fi o victorie pentru Europa de Sud când se vor distribui cele mai importante funcții ale UE.

De ce nu? Malta este cel mai mic stat din UE atât din punct de vedere al suprafeței, cât și al populației. În plus, Metsola nu are experiență executivă, nici măcar în țara ei de origine. Poziția ei conservatoare cu privire la avort a fost folosită împotriva ei la începutul președinției sale a Parlamentului European.

Șanse: 2/5

Foto: Agerpres

Christine Lagarde

De ce? Deoarece este franceză. Președintele francez Emmanuel Macron nu a susținut încă un al doilea mandat pentru von der Leyen, ceea ce ridică întrebarea dacă Franța vrea să aibă un cetățean francez la conducerea Comisiei Europene. Ca fost ministru de finanțe și actual președinte al Băncii Centrale Europene, Lagarde are experiență executivă la nivel înalt și este, de asemenea, o femeie.

De ce nu? Deoarece este franceză. Nu există nicio indicație că Lagarde ar fi dispusă să părăsească Banca Centrală Europeană înainte de sfârșitul mandatului ei de opt ani sau chiar că Élysée-ul o ia în serios ca posibil candidat. Numele ei a fost menționat de fiecare dată când a avut loc o reorganizare a guvernului francez ca posibil ministru.

Șanse: 1/5

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis

De ce? Președintele României este considerat o mână sigură și este apreciat de liderii europeni, în special de cei conservatori. Atât Macron, cât și cancelarul german Olaf Scholz i-au adus laude lui Iohannis pentru că a menținut România ancorată în tabăra pro-occidentală și pro-europeană după invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce nu se poate spune despre Ungaria, Slovacia sau Bulgaria. Spre deosebire de Polonia, România a respectat, de asemenea, strict regulile pieței unice europene și nu a impus restricții unilaterale asupra grânelor ucrainene, ceea ce i-a consolidat reputația de jucător de echipă pro-european.

Mulți susțin că este timpul ca un est-european să conducă UE. Dacă acesta este cazul, Iohannis, care vorbește germana și provine din aceeași familie politică conservatoare ca von der Leyen, este bine poziționat. Decizia PPE de a organiza congresul său electoral la București este, de asemenea, o dovadă a statutului său printre liderii conservatori ai grupului.

Cu al doilea mandat care se încheie în decembrie, Iohannis caută o funcție internațională de top. Luna trecută, el a acceptat să candideze pentru funcția de lider al NATO, dar acesta va fi un luptă grea, având în vedere sprijinul larg acordat premierului olandez Mark Rutte.

De ce nu? Tentativa lui Iohannis de a-i fura lui Rutte funcția de lider al NATO a iritat unele țări din Europa de Vest.

Șanse: 3/5

Foto: Presidency.ro

Andrej Plenković

De ce? Prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, provine, de asemenea, din PPE, iar numirea sa ar răspunde apelurilor tot mai puternice pentru ca Europa de Est să obțină o funcție de top. Alegerea unui croat ca președinte al Comisiei Europene ar trimite, de asemenea, un semnal pozitiv țărilor candidate la aderare la UE (Croația este cel mai nou membru al UE). Anunțul surpriză al lui Plenković că va conduce lista candidaților HDZ ai Croației la alegerile europene a făcut ca unii să bănuiască că vrea să părăsească politica internă. Experiența sa de prim-ministru din 2016 a oferit autoritate și ocazii de networking cu alți lideri europeni.

De ce nu? Plenković a respins zvonurile că ar putea să o înlocuiască pe von der Leyen, ceea ce, desigur, ar putea fi văzut ca o dovadă că este interesat de funcție.

Șanse: 3/5

Foto: Agerpres

Thierry Breton

Este francez. Breton a declarat pentru POLITICO în anul trecut că fusese un candidat „de rezervă” pentru postul de comisar european în 2019 (a obținut funcția doar după ce prima alegere, Sylvie Goulard, a fost eliminată în timpul audierilor din Parlament). El a dat de înțeles că ar fi dispus să devină din nou planul B, în cazul în care candidatura von der Leyen nu ar reuși. Ca fost ministru de finanțe al Franței, Breton are experiență executivă la nivel înalt și, deși nu face parte din PPE, are o orientare conservatoare. Realizările sale ca fost CEO care a readus politica industrială pe agenda Comisiei îi permit să susțină că ar trebui să conducă un executiv UE mult mai axat pe competitivitate.

Breton a devenit, de asemenea, cel mai cunoscut critic al von der Leyen în rândul funcționarilor din Bruxelles. Într-un tweet notoriu publicat după nominalizarea ei ca candidat principal al PPE, Breton a remarcat că șefa Comisiei nu se bucura exact de sprijin unanim din partea PPE pentru un al doilea mandat. El a făcut parte, de asemenea, din grupul de comisari care au criticat alegerea ei de a-l numi pe Markus Pieper ca reprezentant al IMM-urilor în Comisie. Deși un funcționar francez de rang înalt a declarat pentru POLITICO că Macron fusese „furios” în legătură cu tweet-ul Ursulei von der Leyen, alți funcționari francezi au declarat ulterior că președintele nu fusese atât de deranjat.

De ce nu? Breton are probabil mai mulți dușmani decât prieteni în cercurile de vârf ale UE, inclusiv în cadrul Comisiei și al multor țări ale UE, mulți punând la îndoială realizările sale. Autopromovarea sa neînfrânată și reputația de a vorbi mai mult decât să acționeze i-au iritat pe mulți dintre colegii săi comisari - în special pe șefa Concurenței, Margrethe Vestager, dar și pe mulți dintre funcționarii și angajații cu care trebuia să colaboreze.

Un articol virulent (și anonim!) publicat în publicația franceză Atlantico l-a descris pe Breton drept „cel mai prost comisar francez din ultimii 30 de ani”, sugerând că are rivali hotărâți să-l submineze. În plus, el nu face parte din PPE, iar controversa legată de mandatul său de șef al companiei franceze de tehnologie Atos este considerat un detriment major pentru orice confirmare potențială de către Parlamentul European.

Șanse: 1/5

O surpriză

De ce? Negocierile prelungite dintre grupurile politice privind funcțiile de vârf la nivel european după alegerile UE sunt întotdeauna pline de surprize. În 2019, nimeni nu ar fi pariat că von der Leyen va deveni președinte al Comisiei Europene; Bruxelles-ul ar putea fi la fel de bine surprins de un candidat despre care nu au auzit sau pe care nu l-au întâlnit niciodată.

De ce nu? Nu avem nicio idee cine ar putea fi (altfel nu ar fi o surpriză).

Șanse: 2/5

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel