Republica Moldova poate forța prăbușirea regimului marionetă instalat din Transnistria, punând astfel capăt conflictului înghețat pe care Rusia îl susține în regiune din 1992.
Regiunea separatistă sprijinită de Kremlin în apropierea graniței estice a Moldovei, cu circa 250 de mii de locuitori, nu are surse de venit cu excepția contrabandei și plăților pe care le face Chișinăul pentru energia produsă în Transnistria sau importată din Rusia.
Moldova a fost prinsă în capcana energiei ieftine furnizate de Tiraspol, neavând alternativă sau nefiind în stare să plătească la prețurile pieței. În schimb, bugetul republicii a alimentat regimul marionetă de la Tiraspol, permițând Rusiei să păstreze controlul asupra fâșiei strategice de teren de-a lungul graniței cu Ucraina, unde trupele sale sunt staționate în ciuda obiecțiilor Moldovei.Centrala electrică Cuciurgan, deținută de ruși, din Transnistria, este principala sursă de energie a Moldovei, furnizând aproximativ patru cincimi din energia țării în schimbul a sute de milioane de euro pe an. Moldova se bazează și pe cabluri de înaltă tensiune care trec prin Transnistria, oferind regiunii - și partenerilor săi ruși - chiar mai multă influență.
Analiștii Politico consideră că situația s-a schimbat în ultimii ani, sub președinția pro-UE a lui Maia Sandu. Bruxelles-ul a oferit milioane de euro și mai multe legături la sursele sale de energie ca parte a unui proces de ani de zile pentru a pregăti țara, una dintre cele mai sărace din Europa, pentru aderarea la UE. România a furnizat, de asemenea, curent și gaz metan țării surori de peste Prut.
"Moldova nu mai este dependentă de Transnistria", a declarat ministrul de externe moldovean Mihai Popșoi pentru publicația germană cu sediu la Bruxelles. "Când vine vorba de gaze, cumpărăm gaze de pe piața internațională. În ceea ce privește electricitatea, construim linii de înaltă tensiune pentru a ne conecta la România.
Încetarea plăților către Transnistria ar duce la colapsul statului separatist și ar lăsa sute de mii de oameni fără venituri și servicii de bază - o provocare care, pentru o țară de dimensiunea Moldovei, ar fi asemănătoare reunificării Germaniei după căderea Zidului Berlinului.
"Elitele din Transnistria recunosc deja că cumpărăm electricitate din regiune nu pentru că suntem obligați, ci pentru că alternativa ar fi să aruncăm regiunea într-o criză umanitară", a declarat ministrul energiei moldovean Victor Parlicov. Moldova este conștientă că distrugerea motorului economic al Transnistriei înseamnă și prejudicierea cetățenilor locali - aceiași oameni pe care îi dorește să-i reintegreze în societatea moldoveană.
De când Sandu a câștigat puterea în 2020, Moldova a făcut progrese în combaterea corupției, reformarea instituțiilor publice și consolidarea democrației sale. Pentru eforturile sale, țara a primit anul trecut statutul de candidat la UE, iar negocierile privind aderarea la bloc sunt în curs.
Cu toate acestea, există întrebări persistente privind posibilitatea ca Moldova să adere la UE în timp ce are un conflict separatist și trupe rusești staționate pe teritoriul său.
Politicienii europeni au sugerat anterior că problema Transnistriei ar putea trebui rezolvată înainte ca cererea de adeziune să fie aprobată. Liderii moldoveni se opun, însă, cerând repetat Bruxelles-ului să nu lase Moscova și regimul marionetă de la Tiraspol să determine soarta Moldovei în UE.
"Rezolvarea problemei energetice cu Transnistria ar fi un pas mare înainte," a spus Viola von Cramon-Taubadel, un MEP german și membru al comitetului pentru afaceri externe al Parlamentului European.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu