Varșovia a declanșat o campanie de lobby și încearcă să intre în grațiile lui Donald Trump, înainte ca acesta să ajungă din nou președintele SUA, scrie Politico. Publicația, cu sediul la Bruxelles, analizează interviul acordat de ministrul polonez de Externe redactorilor trustului Axel Springer, din care face parte și Politico.
Dacă în 2016, unii lideri europeni s-au manifestat deschis în favoarea lui Hillary Clinton, candidatul democrat la prezidențiale, înainte de alegerile din SUA, în 2024 politicienii europeni sunt mai reținuți, ba chiar încearcă o apropiere de Donald Trump, care încearcă să câștige al doilea mandat.
În 2016, Sigmar Gabriel, ministru în cabinetul Angelei Merkel, spunea că o victorie a lui Trump este o amenințare la adresa păcii și prosperității.
Radosław Sikorski, ministrul polonez de Externe, spune astăzi, într-un interviu acordat trustului german de presă Axel Springer, că ”Donald Trump a avut dreptate când ne-a îndemnat pe toți în Europa să cheltuim mai mult pentru apărare”.
Celor care se tem că fostul președinte, revenit la Casa Albă, ar putea stopa ajutorul pentru Ucraina și cădea la înțelegere cu Putin, Sikorksi le spune că situația este mult mai nuanțată, iar Trump a trimis Ucrainei rachete antitanc înainte de război, când alții nu o făceau. Sikorski a mai observat, de asemenea, că Donald Trump nu a mai abordat subiectul, după votul din Congres, nu a mai protestat față de pachetul de 60 de miliarde de dolari ajutoare pentru Ucraina, ceea ce sugerează că atitudinea fostului președinte față de situația din estul Europei se schimbă.
Varșovia a lansat o amplă inițiativă diplomatică pentru a încerca să-l convingă pe Trump de pericolele reprezentate de regimul lui Putin, consideră analiștii Politico. Reducerea ajutorului american pentru Ucraina sau NATO reprezintă o amenințare existențială pentru Polonia, stat care a fost dezmembrat de două ori în istorie, atât de Rusia țaristă, cât și de cea comunistă. ”La finalul războiului am putea avea fie o armată rusă înfrântă în afara granițelor Ucrainei, fie o armată rusă victorioasă la granița Poloniei, a avertizat Sikorski. Și ceea ce ar face Putin atunci ar fi ceea ce a făcut Hitler cu Cehoslovacia: ar lua industria și poporul Ucrainei și ar folosi aceste resurse ca să atace mai departe", a spus ministrul.
Fostul președinte al SUA a amenințat că nu va apăra țările europene care nu cheltuiesc suficient pentru apărare, în viitorul său mandat, notează Politico, iar poziția Poloniei în acest sens este exact ce vrea Trump să audă. Varșovia cheltuie aproximativ 4% din produsul intern brut pentru apărare - de două ori mai mult decât obiectivul NATO - și cere Alianței să-și ridice ștacheta la 3 procente din PIB.
Analiștii Politico cred că eforturile poloneze ar putea influența perspectiva lui Donald Trump. După întâlnirea cu președintele Andrzej Duda în New York la începutul acestei luni, Trump a remarcat că atât "supraviețuirea cât și forța" Ucrainei sunt importante pentru SUA și că el este "alături de Polonia până la capăt", notează Politico.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu