Politico: Occidentul consideră România drept un posibil loc de antrenament pe F-16 pentru piloţii ucraineni

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Potrivit Politico, Occidentul se uită la România ca la un posibil loc de antrenament pe F-16 pentru piloţii ucraineni.

O coaliție de țări occidentale consideră România drept un posibil loc de antrenament pentru piloții ucraineni pe avioanele de luptă F-16, au declarat trei oficiali occidentali anonimi pentru Politico, scrie news.yahoo.com.

Actualii și foștii oficiali ai Pentagonului au declarat pentru Politico că grupul "lucrează pentru a negocia un contract pentru a efectua antrenamentul pe aceste aeronave într-un loc din România" și că este probabil că "Lockheed Martin, care construiește F-16, să conducă antrenamentul".

Când ar urma să înceapă antrenamentele



Potrivit surselor, țările NATO "se apropie și mai mult de a începe un program care ar putea face ca avioanele de război să fie văzute deasupra cerului ucrainean în câteva luni", a informat Politico pe 21 iunie.

În mai, SUA și mai multe țări europene au convenit să construiască o coaliție internațională pentru a ajuta la achiziționarea de avioane de luptă F-16 pentru Ucraina și pentru a-i pregăti pe piloții ucraineni.

Pe 12 iunie, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că Olanda și alți aliați speră să înceapă antrenamentul cu avioanele de luptă F-16 pentru piloții ucraineni în această vară.

"Vara aceasta este ambiția noastră. Și vom vedea dacă acest lucru este realist", a spus Ollongren, adăugând că, în mod ideal, programul ar fi pe deplin operațional în termen de șase luni.

Și Danemarca este o locație posibilă

Programul de formare, care a fost susținut de SUA, include și Belgia și Luxemburg. Și Franța, și Regatul Unit și-au oferit asistența, a adăugat Ollongren.

Potrivit ministrului Apărării, Danemarca este o locație posibilă pentru programul de antrenament, având în vedere că acolo sunt amplasate simulatoare de zbor F-16.

Aliații Ucrainei speră că furnizarea de arme, cum ar fi avioanele de luptă mai avansate, nu numai că va spori șansele Ucrainei de victorie în războiul împotriva Rusiei, ci și va descuraja orice agresiune viitoare din partea Rusiei.

Rusia crede că avioanele americane F16 care ajung în Ucraina ar putea fi dotate cu arme nucleare

SUA vor trimite avioane F16 în Ucraina, dar Rusia afirmă că aceste aeronave ar putea fi dotate cu arme nucleare. 

"Trebuie să ţinem cont de faptul că una dintre modificările F-16 permite 'găzduirea' de arme nucleare", a spus Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, într-un discurs la o bază militară din Duşanbe, în Tadjikistan, potrivit informaţiilor furnizate pe site-ul Ministerului rus de Externe.

La polul opus, americanii au venit cu replici acide drept răspuns. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că "scopul furnizării de avioane de luptă avansate este de a ajuta Ucraina să se apere, să îşi apere spaţiul aerian şi integritatea teritorială, punct. Dacă nu înţeleg asta, atunci sunt nuli ca strategi şi planificatori militari".

De asemenea, Kirby i-a transmis lui Lavrov direct că "dacă eşti îngrijorat de capacităţile militare ucrainene, atunci ar trebui să vă luaţi trupele şi să părăsiţi Ucraina", conform Agerpres. Vezi continuarea știrii AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel