Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre alegerile prezidențiale de anul acesta, publicația Politico subliniind că este clară candidatura lui Mircea Geoană.
Potrivit publicației Politico candidatura lui Mircea Geoana la prezidențiale ar fi clară, iar cei din NATO, Mark Rutte de exemplu, caută acum un înlocuitor pentru acesta, eventual o femeie. Întrebat, la Antena 3, cum se schimbă calculele, în situația dată, analistul politic Bogdan Chirieac a spus:
"Nu cred că se schimbă niciun calcul. Eram convinşi şi de candidatura domnului Ciolacu, şi a domnului Ciucă, şi a domnului Geoană. Un înlocuitor pentru domnul Mircea Geoană la NATO este anunţat de nu ştiu câtă vreme - odată cu schimbarea secretarului general, se schimbă şi adjuncţii acestuia. Geoană a avut un mandat meritoriu la NATO şi s-a încheiat. Ce anume se schimbă din punctul ăsta de vedere?
În continuare, PSD, PNL rămân favoriţi fiindcă au partidele cele mai mari, cele mai puternice. Mircea Geoană este un candidat foarte puternic, dar să vedem ce strânge în spatele său. Doamna Lasconi a plecat în forţă splendid şi, din nefericire, "ai mei" (n.r. USR) au lăsat-o să pice, în momentul acesta. Am înţeles că unii din USR se gândesc să îl voteze pe Mircea Geoană. Să vedem ce face polul suveranist, care are un potenţial mare - în jur de 25% -, dar nu-i văd pe doamna Șoșoacă şi pe domnul Simion ajungând la consens, adică să propună un singur candidat la preşedinţia României. Mi se pare exclus. Dacă domnul Simion nu acceptă să fie doamna Șoșoacă candidatul, nu cred că se poate."
De asemenea, întrebat pe cine ar avantaja posibilitatea ca cei doi suveraniști să meargă împreună cu un candidat unic, până la urmă - pe Nicolae Ciucă sau pe Marcel Ciolacu - Bogdan Chirieac a mai punctat:
"Marcel Ciolacu probabil se va clasa pe locul I şi atunci sigur că va fi o luptă între candidatul suveranist şi, probabil, Nicolae Ciucă sau Mircea Geoană. Depinde, la Mircea Geoană, ce reuşeşte să strângă în jurul său, fiindcă în campanie nu este doar liderul în turul I. Trebuie să ai toate infrastructura de partid - să îţi pună afişe, să meargă din poartă în poartă, să îţi organizeze meeting-uri. Au pierdut această vară, când este ziua lungă şi puteau să meargă în 5-7 localităţi în fiecare zi la consfătuiri, întâlniri câmpeneşti organizate de autorităţile locale. Vor începe campania acum în septembrie, dar în octombrie-noiembrie se micşorează ziua. Este greu să scoţi oamenii, la sate, după ce e noapte afară. Ai o marjă mult mai mică - de la 10:00 până la 15:00 poţi să scoţi oamenii la meeting-urile şi nu ştii cum va fi vremea. Sunt chestiuni de campanie tehnice, pe care politicienii cu experienţă le ştiu foarte bine."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu