Măsură unică în țară: polițiștii locali din Alba Iulia vor fi duși la cursuri de vorbit în public pentru că ar fi timorați de discuțiile cu cetățenii și turiștii.
Polițiștii locali din Alba Iulia vor fi duși la cursuri pentru vorbit în public.Șeful instituției a luat această decizie după ce a constatat că polițiștilor locali le este teamă să comunice cu cetățenii, relatează Antena 3.
La o lună de la preluarea funcției, în prima sa conferință, Ciprian Hârceagă, a declarat că a găsit un colectiv bine închegat, dar într-o stare de debusolare și care trebuie coordonat. Printre cele mai importante probleme pe care noul șef spune că le-a descoperit este că polițiștilor locali le este teamă să comunice cu cetățenii. Imediat, noul șef al instituției a identificat și o soluție: cursuri de comunicare publică. În acest fel, polițiștii locali ar urma să învețe cum să discute cu cetățenii și cu turiștii din oraș. Cursurile pentru polițistii locali din oraș la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Noul șef al Poliției Locale din Alba Iulia și-a preluat funcția din 1 august.
De-a lungul timpului, au existat numeroase controverse referitoare la numele de "Poliție locală", dar si de atribuțiile și limitele polițiștilor locali. Comisarul-șef Christian Ciocan spune că ar fi bine dacă Poliția Locală și-ar schimba numele pentru a nu mai fi confundată cu Poliția Națională.
"Primăriile au schimbat denumirea gardienilor publici în Poliție Locală, dar nu există nicio formă de pregătire care să le dea acestora o astfel de calificare. Astfel, suntem direct interesați ca această confuzie să nu mai persiste în contextul în care susținem eforturile MAI și ale Poliției Române de a-și stabili clar identitatea, care odată stabilită, trebuie protejată. Poliția Română este o structură care deservește comunitatea cu atribuții și obligații clar stabilite prin lege.
Așa cum nu s-a aprobat vreodată ca Poliția Locală să primească competențe similare Poliției Naționale, noi mergem mai departe și spunem: În Poliția Națională există structuri specializate care fac parte din Poliția Judiciară. Este absurd să crezi că orice altă formă de asociere, chiar dacă e plătită din bani publici, va putea să presteze niște activități așa cum prestează Poliția Judiciară.
Delimitarea trebuie să fie foarte clar făcută și precizăm următorul lucru: Dacă în Spania, Poliția Locală nu se numește Civil Guard, poate că și la noi lucrurile ar trebui clar delimitate! Poliția Română este singura structură care aplică legea în condițiile în care noi avem competență generală, iar orice altă formă de organizare care ține de alte structuri care fac parte din autoritățile publice locale, oare nu ar fi în interesul cetățenilor români și ai lumii să poarte o altă denumire? Este o întrebare la care reflectăm și în condițiile pașilor care s-au făcut până acum, vom veni și cu propuneri concrete. Vom schimba și uniformele. De la atribuții și până la denumire, lucrurile trebuie să stea diferit“, a conchis, pentru DC News, comisarul-șef Christian Ciocan.
Vezi și Tone, replică pentru Ciocan care vrea o delimitare clară între Poliția Română și Poliția Locală
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News