Se anunță noi reguli pentru polițiștii de la Rutieră.
Parlamentarii, mai precis cei de la UDMR, vor să includă în lege obligativitatea ca polițiștii să țină radarele la vedere, chiar dacă un proiect anterior, propus de către liberali, a fost respins de Curtea Constituțională. În plus, noul proiect de act normativ introduce un cod de conduită pentru polițiștii rutieri, învățându-i să se adreseze participanților la trafic care încalcă regulile într-un mod care să nu-i provoace, chiar și atunci când aplică sancțiuni, scrie national.ro.
Conform unui proiect de lege depus la Senat, care aduce modificări la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, autovehiculele poliţiei, staţionate sau în mișcare în timpul misiunilor de supraveghere şi control, sunt obligate să activeze semnalele de avertizare luminoase sau sonore.
Mai mult, utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei va fi permisă exclusiv poliţiştilor rutieri aflați în autovehiculele poliţiei, care sunt marcate în mod vizibil, sau în afara acestora, la o poziție vizibilă pentru participanții la trafic. În plus, proiectul de lege prevede că Poliţia Rutieră este obligată să informeze conducătorii de autovehicule despre prezenţa în trafic a dispozitivelor de măsurare a vitezei, prin intermediul mass-mediai sau a panourilor de avertizare. De asemenea, conducătorii de autovehicule vor avea dreptul să folosească propriile mijloace de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei, conform propunerii parlamentarilor UDMR.
Proiectul de act normativ al parlamentarilor UDMR mai stabilește că, în vederea stabilirii unor relaţii civilizate, calme şi deschise, autoritatea competentă va stabili reguli de comportament specifice poliţistului rutier în relaţia cu participanţii la trafic şi le va supune Guvernului spre aprobare prin hotărâre. ”Se urmărește, astfel, normalizarea relaţiei dintre reprezentanţii autorităţii care aplică legea şi participanţii la trafic, în primul rând prin adoptarea unui cod de conduită special adresat poliţiştilor rutieri, Hotărârea Guvernului nr. 991/2005 pentru aprobarea Codului de etică şi deontologie al poliţistului având caracter mult prea general pentru a fi aplicabil atribuţiilor şi situaţiilor specifice din trafic. În al doilea rând, efectuarea de misiuni de informare a participanţilor la trafic vor deveni obligaţie a poliţiei rutiere. Odată cu aglomerarea traficului, îndeosebi în mediul urban, se simte nevoia stabilirii de reguli noi, dar şi de consolidarea unor relaţii civilizate între reprezentanţii poliţiei rutiere şi participanţii la trafic”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci