Polițistul-erou care a salvat un bărbat de la moarte în Pitești, în timpul său liber, a acordat un interviu impresionant.
Polițistul-erou care a salvat un bărbat de la moarte într-o benzinărie, la Pitești a vorbit în direct la România TV despre acel moment.
Reporter: Ce s-a întâmplat mai exact acolo, înțeleg că erați în timpul liber?
Dan Dogaru: "Da, eram în timpul liber. Suferisem o mică intervenție chirurgicală. Veneam chiar de la spital. Într-o benzinărie din municipiul Pitești am auzit efectiv bubuitura, zgomotul făcut de căzătura omului. Nu eram lână dumnealui, eram la pompa alăturată. Cu stăpânire de sine, m-am îndreptat către dânsul, am apelat serviciul uni de urgență, pe scurt, rezumând pentru a eficientiza timpii, după care la îndemnul celorlalți și îndemnat de propria conștiință am efectuat manevre de prim-ajutor, compresiuni toracale, împreună cu soția și cei de la fața locului care mă aclamau, mă încurajau și se rugau pentru binele nostru"
Reporter: Cât timp ați intervenit și ați făcut această resuscitare, până a venit ambulanța?
Dan Dogaru: "La 9 și 37 de minute am apelat serviciul unic de urgență, după care efectiv m-am implicat fizic în operațiunea de prim-ajutor. Apreciez undeva la 9 minute, a durat până a venit echipa de la SMURD, echipa mobilă de paramedici"
Reporter: Dumneavoastră ați reușit practic să-l readuceți la viață, pentru ca mai apoi cei de pe ambulanță să-l stabilizeze?
Dan Dogaru: "Da. După îndelungi încercări l-au stabilizat. Eu, nefiind cadru medical să zic, apreciez că de trei ori a intrat în acest stop cardio-respirator dacă nu mă exprim greșit, întrucât de trei ori și-a revenit, i-a revenit suflul, după care îl pierdeam și reveneam. L-a încurajările celor din jur, repetam și repetam și repetam manevrele de compresiuni toracale"
Reporter: Dumneavoastră ca și polițist aveți aceste cursuri de prim-ajutor? Există în fișa oricărui polițist un curs de prim-ajutor obligatoriu sau a fost inițiativa dumneavoastră de a le face?
Dan Dogaru: "Nu am cursuri în acest sens, așa cum am mai declarat. În momentul în care pe noi, ca și subofițeri de poliție, școlile de pregătire ale polițiștilor ne formează în acest sens. Au trecut mulți ani de atunci, undeva la 17, 18 ani și din experiențele personale, de familie, am fost nevoit să învăț aceste manevre"
Reporter: A mai existat o inițiativă asemănătoare din partea celor aflați în acea benzinărie?
Dan Dogaru: "Cum să nu? Da, da. O doamnă, o persoană de sex feminin chiar i-a ținut picioarele ridicate la 45 de grade pentru ca sângele să-i circule, altfel există riscul ca sângele să rămână undeva în bust, în zona bustului. I-a ținut picioarele pe tot timpul acelor manevrea ale mele"
Reporter: Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru toți colegii dvs., dar și pentru oamenii fără pregătirea necesară care participă sau sunt martori la aceste evenimente
Dan Dogaru: "Da, un mesaj, este delicat. Aș vrea să cred că toți putem face asta. Aș vrea să cred sau cel puțin inițiativă să avem și stăpânire de sine, dar în același timp cu grijă pentru că putem face rău în același timp, dacă nu avem un minim de cunoștințe. Din dorința de a face bine, putem face și un rău"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News