Vera Ageeva, politolog specializat în Rusia și profesor la Sciences Po, a vorbit despre Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner.
În septembrie, Evgueni Prigojine a recunoscut că a fondat grupul de mercenari ruși Wagner, care luptă în special în Ucraina.
„Au fost schimbări destul de remarcabile care au avut loc cu Prigojine de câteva săptămâni”, a explicat, la BFMTV, Vera Ageeva, politolog specializat în Rusia și profesor la Sciences Po.
„Se spune că iese din umbră, dar mai presus de toate iese de sub controlul Kremlinului”, a adăugat ea.
„Un fel de stat paralel care trăiește după propriile reguli”, a mai spus politologul.
"Faptul că a acceptat public să fie fondatorul Wagner este foarte nou pentru că ani de zile a negat asta. În Rusia, activitatea grupurilor militare private în general este interzisă. Înseamnă că se opune public legii ruse”, explică politologul.
Potrivit politologului, Yevgueni Prigojine este „în proces de creare a unui fel de stat paralel în Rusia, care trăiește după propriile reguli”. Spre exemplu, Wagner Group a deschis birouri în Sankt Petersburg.
„Autoritățile locale vor să împiedice activitatea acestui centru așa că arată că elitele ruse sunt puțin jenate că există un fost criminal care urcă la putere”, a conchis Vera Ageeva, conform BFMTV.
Moscova şi-a majorat numărul de soldaţi în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei ucrainene, informează dpa. Pentru a asigura adăpost numărului mare de soldaţi, o parte din populaţia civilă a fost strămutată forţat în alte zone, a subliniat Statul Major ucrainean.
Între timp, forţele militare ruse şi ucrainene continuă luptele în mai multe zone fierbinţi, desfăşurând tancuri, rachete de artilerie şi lansatoare de grenade, potrivit Kievului. Potrivit armatei ucrainene, mai mult de 60 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi numai în oraşul Mihailivka din regiunea Zaporojie (citește continuarea AICI).
Rusia a denunţat sâmbătă ceea ce a numit decizia provocatoare a Varşoviei de a nu autoriza intrarea pe teritoriul Poloniei a ministrului de externe rus Serghei Lavrov pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE, transmite AFP. Decizia Poloniei este provocatoare şi fără precedent, a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat.
Nu doar că Varşovia s-a discreditat în această manieră, dar ea a adus un prejudiciu ireparabil autorităţii întregii OSCE, estimează comunicatul citat. Polonia, care organizează la începutul lunii decembrie reuniunea ministerială a OSCE, a anunşat vineri că a refuzat să autorizeze intrarea lui Serghei Lavrov pe teritoriul ei. Aşteptăm de la Federaţia Rusă să aleagă membrii delegaţiei sale conform cu reglementările în vigoare, a explicat pentru AFP o sursă din interiorul preşedinţiei poloneze a OSCE (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News