Majoritatea populației din Polonie susţine obligativitatea pregătirii militare generale, în contextul războiului din Ucraina.
În contextul războiului din Ucraina, o largă majoritate a populaţiei din ţara vecină Polonia susţine obligativitatea pregătirii militare generale, arată un sondaj de opinie, informează miercuri dpa. Mai mult de 70% dintre respondenţi au declarat că ar susţine ca bărbaţii şi femeile cu vârste între 18 şi 55 de ani să aibă 16 zile de pregătire militară de bază, arată un sondaj de opinie publicat de cotidianul Rzeczpospolita. În acelaşi timp, 26% dintre respondenţi au afirmat că s-ar opune unei asemenea măsuri.
În prezent, rezerviştii voluntari ai Securităţii Interne din Polonia trebuie să participe la un curs de pregătire militară de 16 zile, în timpul căruia ei învaţă să tragă cu arma şi regulile de bază ale luptei. Stagiul militar complet în cadrul Securităţii Interne durează în total trei ani, scrie Agerpres.
Forţele armate ale Poloniei numără în prezent 111.500 de soldaţi profesionişti, plus cei 32.000 de membri ai Securităţii Interne. Serviciul militar obligatoriu a fost abolit în Polonia în 2008 şi până acum nu au existat dezbateri asupra reintroducerii acestuia.
Mai multe explozii s-au produs marţi seară în orăşelul Radehiv, situat la 70 de kilometri de Liov (Lvov), în vestul Ucrainei, a anunţat un oficial local, care a cerut populaţiei să se protejeze în adăposturi, transmite AFP.
'Explozii în regiunea Radehiv. Toată lumea este în siguranţă', a scris pe Telegram Maksim Koziţki, şeful administraţiei militare regionale. 'În acest moment nu avem informaţii despre posibile victime', a adăugat el.
Un reporter AFP a auzit sunând în Liov sirene antiaeriene. Situate departe de front, Liov şi vestul Ucrainei au fost rareori vizate de bombardamente de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie. Pe 26 martie, Liov a suferit o serie de atacuri din partea forţelor ruse, dintre care două au lovit un depozit de combustibil şi au rănit cinci persoane, potrivit autorităţilor locale. Liov a fost ţinta unui prim atac pe 18 martie.
Atacul a vizat o parcare de avioane
Atacul a vizat o parcare de avioane de la o fabrică de reparaţii din apropierea aeroportului din Liov fără a provoca victime, potrivit primarului. Pe 13 martie, rachete de croazieră ruseşti au vizat o bază militară importantă, situată la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Liov, atac în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 35 de persoane şi au fost rănite alte 134.
Situat în apropierea graniţei cu Polonia, Liov a devenit un oraş de refugiu pentru persoanele strămutate şi, la începutul războiului, a găzduit mai multe ambasade occidentale transferate de la Kiev. Este, de asemenea, un loc de tranzit în drum spre Polonia sau alte ţări UE pentru mulţi ucraineni care fug din zonele în care se dau lupte, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News