Polonezii votează în alegerile locale: Un test pentru direcția pro-europeană sub conducerea lui Tusk

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @grandwarszawski
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @grandwarszawski

Alegerile locale din Polonia au loc duminică, iar rezultatele acestora vor influența în mod semnificativ modul în care sunt distribuite miliardele de euro din fondurile Uniunii Europene și vor oferi o indicație precoce a gradului de satisfacție al populației față de guvernarea lui Donald Tusk, relatează Reuters.

Nominalizarea lui Tusk în funcția de prim-ministru în luna decembrie a marcat un punct de cotitură pentru cea mai mare țară din estul UE, punând capăt a opt ani de guvernare naționalistă care a adus Varșovia în conflict cu aliații occidentali și stabilind țara cu cei 38 de milioane de locuitori pe un curs ferm pro-european.

Coaliția largă pe care o conduce Tusk a obținut o majoritate în alegerile parlamentare din octombrie, pe promisiunea de a revoca reformele judiciare implementate de guvernul anterior, care criticii susțineau că subminau independența justiției, în timp ce sporind drepturile femeilor și minorităților.

El a prezentat victoria de duminică a Coaliției Civice (KO), cea mai mare grupare din alianța de guvernare, drept esențială pentru a evita revenirea la guvernarea naționalistă sub partidul Lege și Justiție (PiS).

"Visul nostru - odată un vis frumos, și astăzi o realitate din ce în ce mai bună - poate să se sfârșească peste noapte", a declarat el la un miting în Varșovia vineri, înainte de începerea interdicției de a face campanie electorală.

" Dacă cineva crede că libertatea, drepturile omului, drepturile femeilor, democrația, economia liberă, autoguvernarea - toate acestea sunt permanente, se vor apăra singure... vom pierde din nou totul."

PiS a respins în mod repetat acuzațiile conform cărora ar fi subminat democrația și drepturile omului.

Cu cele trei grupuri care formează coaliția de guvernare candidând pe liste separate, votul reprezintă și o șansă pentru Tusk de a-și consolida dominația KO în guvern.

Alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pentru luna iunie, iar rezultatele de duminică vor fi urmărite cu atenție la Bruxelles.

În timp ce Tusk a deblocat miliarde de euro din fondurile UE care erau blocate din motive legate de statul de drept și a lansat schimbări ample în justiție și mass-media de stat, el a fost și criticat pentru neîndeplinirea unor promisiuni electorale și pentru întrebări referitoare la legalitatea unor reforme, în special în ceea ce privește mass-media.

Pentru liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, alegerile locale oferă o șansă de a trimite un semnal de avertisment unui guvern pe care îl acuză că a mințit despre ceea ce ar putea realiza și despre bilanțul administrației anterioare.

"Avem o șansă... să arătăm autorităților care sunt la cârma Varșoviei astăzi un cartonaș galben", le-a spus el susținătorilor vineri, într-o referire la modul în care arbitrul avertizează jucătorii în fotbal.

Al doilea tur de votare în cursa pentru primării va avea loc pe 21 aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel