Polonia a cerut UE să pună capăt importurilor de gaz, cărbune și petrol rusesc - o poziție care nu este susținută de alte țări ale UE

Sursa Foto Tweeter
Sursa Foto Tweeter

Polonia a interzis marți importurile de cărbune din Rusia din motive de securitate națională, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Piotr Müller.

De când Rusia a invadat Ucraina, Polonia a cerut UE să pună capăt importurilor de gaz, cărbune și petrol rusești - o poziție care nu este susținută de alte țări ale UE, cum ar fi Germania. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat în timpul summitului liderilor UE de săptămâna trecută că Polonia va fi pregătită pentru un astfel de pas „aproape imediat”.

Polonia importă aproximativ o cincime din cărbunele său – din care 75% provine din Rusia, potrivit Forum Energii. Contractul său de import de gaze cu Gazprom expiră la sfârșitul anului. Varșovia este, de asemenea, un mare importator de țiței rusesc.

„Recunosc cu regret că UE nu a decis asupra unei astfel de măsuri”

Polonia a insistat anterior că va avea nevoie mai întâi de aprobarea Comisiei Europene – care are competență asupra comerțului UE – pentru a bloca cărbunele, dar a declarat marți că se va acționa singură.

„Ne dăm seama că această interdicție ar putea fi discutabilă din punct de vedere legal. Aceste îndoieli sunt justificate, dar nu putem continua să așteptăm reacția UE”, a spus Piotr Muller, purtător de cuvânt al Cabinetului de la Varșovia, relatează Politico.

El a adăugat că Varșovia este îngrijorată că va fi adusă în fața Curții de Justiție a UE pentru decizia sa.

Comisia Europeană nu a răspuns la o solicitare de comentarii. 

Tot marți, Varșovia a publicat o actualizare a politicii energetice naționale pentru 2040, care include măsuri de diversificare a surselor de petrol și gaze.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către "ţările neprietenoase", între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe ţări au anunţat că nu sunt dispuse să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie făcută în ruble ruseşti.

Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova. „Nu vom furniza gaze în mod gratuit, asta este clar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, luni, în conferinţă de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel