Polonia a inaugurat gazoductul Baltic Pipe.
Gazoductul Baltic Pipe a fost deschis cu participarea președintelui polonez Andrzej Duda, a prim-ministrului Mateusz Morawiecki și a omologul său danez, Mette Frederiksen. Ceremonia de deschidere a avut loc la Stația de Compresor de Gaz Goleniów, care a primit o extindere ca parte a proiectului.
Gazele naturale extrase din zăcămintele norvegiene vor începe să curgă în Polonia conform planului la 1 octombrie (citește AICI).
Aceasta este o investiție strategică din punct de vedere polonez. Baltic Pipe deschide un nou coridor de livrări de gaze naturale din Norvegia către Polonia, Danemarca și alte țări din Europa Centrală de Est. Conducta merge din Marea Nordului, unde se conectează la conducta Europipe II, dând acces la zăcămintele de gaze norvegiene. Apoi, trece prin infrastructura daneză și se conectează cu sistemul de transport polonez de pe fundul Mării Baltice.
????Joint launch of gas transmission via the #BalticPipe gas pipeline by Prime Minister @MorawieckiM, Prime Minister of Denmark Mette Frederiksen and @prezydentpl @AndrzejDuda. pic.twitter.com/9eS2x2X4UY
— Chancellery of the Prime Minister of Poland (@PremierRP_en) September 27, 2022
Președintele Andrzej Duda a spus că această conductă nou deschisă permite independența față de gazul rusesc și a fost un vis polonez de mai multe decenii. Potrivit șefului statului polonez, Conducta Baltică rezolvă problema gazelor europene în mare măsură și arată că este posibilă creșterea securității energetice și a suveranității în regiune.
„Astăzi se încheie epoca dominației ruse în sfera gazelor, marcată de amenințări și extorcare. Începem o nouă eră a suveranității, a creșterii securității energetice și a libertății”, a declarat Duda, care a adăugat că Polonia a avertizat de mulți ani despre planurile Kremlinului.
„Nord Stream 1 este o conductă prin care curgea și sânge ucrainean. Trebuie să spunem clar că acestea au fost instrumente ale încercării de a domina Europa Centrală, care au dat naștere simultan la toate acele mari pericole”, a spus Duda.
Capacitatea de transport a infrastructurii este de aproximativ 10 miliarde de metri cubi pe an. PGNiG, compania responsabilă de securitatea energetică a Poloniei, a anunțat că va umple aproape întreaga capacitate rezervată a conductei baltice, scrie RMX.
H. D. Hartmann, analist de politică externă, a spus care sunt principalii actori care ar fi putut produce atacul la Nord Stream 1 și Nord Stream 2:
„Exploziile din Marea Baltică reprezintă primul mare act de terorism industrial din secolul XXI. Au aruncat în aer 1 km din Nord Stream 1 și 300 de metri din Nord Stream 2. Erau pline de gaz, pentru că dacă nu ar fi fost pline, la presiunea de la fundul Mării Baltice, le-ar fi distrus. Problema este cine a făcut-o, pentru că sunt doar 3 state capabile de un asemenea atac la fundul mării: SUA, Marea Britanie și Rusia.
Sunt și argumente, și contraargumente pentru fiecare din cele trei țări. Nu cred că vreodată se va afla cine a făcut-o, pentru că ancheta e foarte greu de realizat. Sunt 1.200 de kilometri cu gaz în Nord Stream 1. Au apărut tot felul de teorii, dar până nu vom avea o dovadă clară, nu știm.
Am înțeles că cele două explozii care au distrus 100 de kilometri lungime de țeavă au fost de magnitudinea unui cutremur de 2,3 grade pe scara Richter, am înțeles că la Nord Stream 2 au reușit la o joncțiune. În general, joncțiunile se fac în aproximativ un an, deci refacerea ei probabil va dura 2-3 ani“, a precizat H. D. Hartmann (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu