Polonia a livrat deja primele avioane de vânătoare MiG-29 Ucrainei (preşedinţia poloneză)

Ucraina a cerut statelor occidentale avioane de vânătoare de tip MIG-29
Ucraina a cerut statelor occidentale avioane de vânătoare de tip MIG-29

Polonia a livrat deja primele avioane de vânătoare MiG-29 pe care le promisese Ucrainei, a declarat luni un responsabil al preşedinţiei poloneze după un anunţ similar al Slovaciei făcut la sfârşitul lunii martie, relatează France Presse.

'Câteva MiG-uri au fost deja trimise, ele sunt într-adevăr utile Ucrainei pentru a apăra securitatea noastră a tuturor', a declarat Marcin Przydacz, un consilier al preşedinţiei poloneze, într-o intervenţie la postul de radio privat RMF FM.

Przydacz nu a precizat câte avioane de luptă a trimis Polonia Ucrainei în acest prim lot, dar, la 16 martie, preşedintele polonez Andrzej Duda anunţa că vor fi transferate patru MiG-29 Ucrainei în viitorul apropiat, notează Ukrainska Pravda.

Cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski miercuri în Polonia urmează să fie discutată problema transferului unui alt lot de avioane de luptă, indică aceeaşi publicaţie ucraineană.

La 17 martie, guvernul Slovaciei, în cadrul unei reuniuni extraordinare, a decis să trimită 13 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina. Primele patru dintre acestea au fost deja transferate Ucrainei, notează Agerpres.

Citește și - Războiul din Ucraina a cauzat distrugeri de 2,4 miliarde de euro la nivelul patrimoniului şi sectorului cultural (UNESCO)

Războiul din Ucraina a cauza distrugeri de 2,4 miliarde de euro la nivelul patrimoniului şi al sectorului cultural şi a generat pierderi de 13,9 miliarde de euro pentru veniturile obţinute din divertisment, artă şi turism, a anunţat luni UNESCO, informează AFP.

Aproximativ 248 de monumente au fost avariate, inclusiv unele care au fost complet distruse, în special în estul ţării, au anunţat reprezentanţii acestei organizaţii a ONU cu sediul la Paris şi al cărei director general, Audrey Azoulay, se află luni într-o vizită în Ucraina.

Invazia rusă a provocat totodată o prăbuşire a sectoarelor din economia ucraineană asociate culturii, mai ales a 'turismului, artelor, sportului, divertismentului, industriei culturale, educaţiei culturale', estimată la pierderi de 15,1 miliarde de dolari (13,9 miliarde de euro), potrivit unui oficial din cadrul UNESCO.

'Le vom susţine pe autorităţile ucrainene în elaborarea unui plan naţional de reconstrucţie a sectorului cultural', a anunţat Audrey Azoulay, care a estimat că nevoia totală de finanţare în privinţa reconstrucţiei şi relansării acestui sector se situează în jurul sumei de 6,4 miliarde de euro. Şapte situri culturale şi un sit natural ucrainean se regăsesc pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, inclusiv centrul istoric al oraşului Odesa, relativ scutit după un an de război şi care s-a alăturat în 2023 pe lista acestor obiective protejate.

Alte 16 situri, inclusiv centrul oraşului Cernihiv, avariat în timpul primelor luni ale războiului, apar pe o listă 'indicativă' a UNESCO. Autorităţile din Kiev trebuie să depună în perioada următoare candidaturile acestor situri pentru ca ele să fie incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel