Polonia a ”recomandat în exclusivitate”: Kaliningradul din Rusia să se numească Królewiec

Sursa Foto: A.Savin, FAL, via Wikimedia Commons
Sursa Foto: A.Savin, FAL, via Wikimedia Commons

Exclava rusă Kaliningrad ar trebui să fie menționată exclusiv în poloneză folosind numele său istoric polonez, Królewiec, a recomandat organismul guvernamental responsabil cu standardizarea denumirilor de locuri străine în limba poloneză.

Numele Kaliningrad este nu numai ”artificial”, ci și unul care evocă sentimente negative în Polonia, dat fiind că provine din numele unui politician sovietic, Mihail Kalinin, care a fost responsabil pentru uciderea a peste 20.000 de polonezi în anii 1940.

Decizia a fost luată de Comisia pentru standardizarea denumirilor geografice în afara granițelor Poloniei (KSNG), un organism de experți înființat de ministerul de Interne care emite recomandări cu privire la modul în care locurile din afara Poloniei ar trebui să fie denumite în limba poloneză, informează Notes from Poland.

”Comitetul a hotărât că, pentru orașul cu numele rusesc Калининград (Kaliningrad), numele polonez Królewiec este recomandat în exclusivitate și nu este recomandată utilizarea numelui Kaliningrad în poloneză”, a anunțat ieri KSNG.

Acesta a adăugat că regiunea Kaliningrad, provincia rusă în care se află orașul Kaliningrad, ar trebui să fie denumită în poloneză provincia Królewiec.

Istoria Kaliningradului

Kaliningrad, o exclavă rusă care se învecinează cu Polonia, a fost până în 1946 cunoscută sub numele de Königsberg, fiind parte a Germaniei înainte de a trece sub controlul sovietic după cel de-al Doilea Război Mondial. 

Mai devreme, între secolele al XV-lea și al XVII-lea, fusese cunoscut sub numele de Królewiec în timp ce era sub control polonez.

În justificarea deciziei sale de a reveni la numele Królewiec, KSNG a scris că actualul nume rusesc Kaliningrad a fost rezultatul unui ”botez artificial care nu are legătură nici cu orașul, nici cu regiune”.

Orașul a fost numit după Mihail Ivanovici Kalinin, un personaj responsabil printre altele, pentru emiterea unei decizii privind uciderea în masă a polonezilor (Masacrul de la Katyn).

În martie 1940, Kalinin s-a numărat printre liderii sovietici care au semnat ordinul de a executa ofițeri militari polonezi și membri ai intelectualității care fuseseră luați prizonieri după ce Uniunea Sovietică a invadat Polonia în tandem cu Germania nazistă în anul precedent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel