Polonia a schimbat regulile pentru refugiații din Ucraina: După 120 de zile, va trebui să plătiți pentru adăpost și mâncare

Foto cu rol ilustrativ: Unsplash
Foto cu rol ilustrativ: Unsplash

Refugiații ucraineni care vor să stea în Polonia mai mult de 120 de zile vor trebui să plătească pentru adăpost.

Publicitate

Din martie 2023, refugiații ucraineni din Polonia vor plăti hrana și cazarea dacă stau în azil mai mult de patru luni. Acest lucru a fost raportat de Polskie Radio cu referire la prim-ministrul țării Mateusz Morawiecki.

Șeful guvernului polonez a spus că oficialii guvernamentali lucrează pentru a îmbunătăți furnizarea de ajutor pe fondul unui posibil al doilea val de refugiați din Ucraina.

Reglementările prevăd că solicitarea unui număr PESEL de către cetățenii ucraineni veniți în Polonia după atacul rusesc din 24 februarie va fi obligatorie. Refugiaților care primesc un număr PESEL și părăsesc Polonia li se va îngheța acest număr.

În plus, de la 1 martie 2023, se va introduce plata pentru acei refugiați care stau în unități de cazare colective mai mult de 120 de zile. Inițial, refugiații din Ucraina vor acoperi 50 la sută din costul vieții, după câteva luni – 75 la sută. Această obligație nu se va aplica, în special, persoanelor cu dizabilități, copiilor, femeilor însărcinate, pensionarilor și persoanelor care îngrijesc cel puțin trei copii.

„Ne pregătim pentru posibilul val următor de refugiați. Pentru că deja astăzi în Ucraina câteva milioane de oameni nu au acces la electricitate, apă, condiții elementare de viață, canalizare. Așa că ne pregătim pentru un astfel de val de refugiați și dorim ca sistemul să fie pregătit în consecință, astfel încât contribuabilii polonezi să plătească cât mai puțin posibil pentru acest posibil următor val de refugiați”, a spus Morawiecki.

1.000 de refugiați pe zi

Aproximativ o mie de oameni care declară că sunt refugiați vin în Polonia în fiecare zi. Cu toate acestea, guvernul se așteaptă la un flux mai mare de refugiați din cauza problemelor energetice din Ucraina. Potrivit Serviciului de Frontieră, de la începutul agresiunii ruse, aproape 8 milioane de oameni au intrat în Polonia din Ucraina, iar 6,2 milioane au plecat.

De la sfârșitul lunii noiembrie, în Polonia nu sunt așteptate probleme în cazul unui nou val de refugiați din Ucraina, țara fiind capabilă să accepte un anumit număr de ucraineni. Zoreslav Dmytryshyn, președintele organizației caritabile „Frontul de ajutor pentru Ucraina”, a anunțat acest lucru în emisiunea-maraton de la Suspilne, scrie Bucpress.

Ursula von der Leyen susţine că Ucraina ar fi pierdut în război peste 20.000 de civili şi 100.000 de militari

Ucraina ar fi pierdut în urma invaziei ruse la scară largă mai mult de 20.000 de civili, iar pierderile în rândul armatei ucrainene pot fi estimate la 100.000 de soldaţi morţi - potrivit unei declaraţii făcute de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Aceasta nu a menţionat sursa datelor respective. "Invazia rusă a Ucrainei a adus moarte, devastare şi suferinţe. Cu toţii ne amintim ororile din Bucea. Se estimează că mai mult 20.000 de civili şi peste 100.000 de militari ucraineni au murit până acum" - a declarat şefa Comisiei Europene, într-un mesaj video transmis miercuri.

RBC notează că, probabil, vorbind despre pierderile suferite de armata ucraineană, Ursula von der Leyen a avut în vedere atât militarii decedaţi, cât şi cei răniţi. Agenţia de presă de la Kiev subliniază în acest sens că "este necesar să se ţină cont de comentariile Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei sau ale Ministerului ucrainean al Apărării" (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel