Polonia achiziționează 96 de elicoptere Apache, investiție de peste 9 miliarde de euro pentru modernizarea armatei

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Polonia a semnat marţi un acord definitiv cu compania americană Boeing pentru achiziţionarea a 96 de elicoptere de luptă Apache, a anunţat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Ministrul polonez a declarat că este vorba despre achiziţia istorică a 96 de elicoptere de atac şi luptă ultramoderne, AH-64E Apache, adăugând că valoarea tranzacţiei este de 10 miliarde de dolari, echivalentul a 9,14 miliarde de euro.

Acesta este un nou contract semnat recent de Varşovia cu Statele Unite şi face parte din modernizarea armatei poloneze accelerată de invazia rusă a Ucrainei. Stat vecin şi susţinător necondiţionat al Ucrainei, Polonia va aloca anul acesta peste 4% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare, o sumă de circa 33 de miliarde de dolari, dublu faţă de procentul de 2% din PIB cerut de NATO.

Pe lângă furnizarea de elicoptere, acordul include o componentă logistică, ce prevede furnizarea de echipamente de întreţinere, suport tehnic şi instruire, muniţie şi piese de schimb. Acordul "schimbă aspectul operaţiunilor armatei poloneze şi completează achiziţiile anterioare", a spus Kosiniak-Kamysz.

Puternic înarmat, AH-64E Apache este renumit pentru abilităţile sale antitanc. Anul trecut, Congresul SUA a dat undă verde acestei vânzări care va face din Polonia cel mai mare utilizator al acestor aparate de zbor la nivel mondial, după Statele Unite.

Primii piloţi polonezi au fost deja pregătiţi pe aceste elicoptere americane. În vederea acestui acord, Polonia a semnat săptămâna trecută acorduri de compensare industrială cu companiile americane Boeing şi General Electric. Acestea se referă la transferul de competenţe în întreţinerea acestor elicoptere către fabricile poloneze, contracte cu o valoare totală de aproximativ 215 milioane de euro, scrie Agerpres.

Ce este un AH-64E Apache

AH-64E Apache este o versiune avansată a elicopterului de atac AH-64 Apache și este cunoscut și sub denumirea de "Apache Guardian" . El reprezintă cea mai recentă variantă a acestui elicopter, fiind dotată cu tehnologii de ultimă generație pentru a îmbunătăți performanțele și eficiența în misiunile de luptă.

Elicopterul este echipat cu un tun de 30 mm, rachete ghidate Hellfire, rachete neghidate Hydra și rachete aer-aer Stinger. AH-64E este dotat cu sisteme avansate de senzori, inclusiv radarul Longbow, care îi permite să detecteze și să urmărească mai multe ținte simultan, chiar și în condiții de vizibilitate redusă. De asemenea, avionica sa modernizată îmbunătățește capacitatea de comunicare și partajare a datelor în rețea.

Această variantă are motoare mai puternice și un rotor principal îmbunătățit, care îi oferă o manevrabilitate mai bună și o viteză mai mare comparativ cu versiunile anterioare. AH-64E poate atinge o viteză maximă de aproximativ 300 km/h și are o autonomie extinsă.

Acest elicopter poate interacționa și colabora mai eficient cu alte aeronave, drone și forțe terestre datorită sistemelor sale de comunicații îmbunătățite. De asemenea, este capabil să controleze drone de la distanță, extinzându-i astfel raza de acțiune și capacitățile de recunoaștere. Elicopterul este blindat pentru a rezista la focul inamic și are sisteme de contramăsuri pentru a se proteja împotriva rachetelor ghidate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel