Polonia intenționează să depună la Curtea UE o plângere împotriva Comisiei Europene dacă aceasta va continua să blocheze fondurile Programului de Recuperare și Reziliență destinate Poloniei, a anunțat ministrul adjunct de Externe, Marcin Przydacz.
Potrivit Euractiv, ministrul adjunct de Externe, Marcin Przydacz a spus că Polonia va implementa investițiile și reformele prezentate în planul de redresare a țării sale. Guvernul va trimite Comisiei facturile pentru acele investiții, iar în cazul în care executivul UE încă refuză să emită plăți, guvernul va aduce cazul în fața Curții de Justiție a UE.
”Avocații noștri lucrează la asta. Dacă ei consideră că o plângere la Curte este legitimă, o vom depune”, a anunțat viceministrul.
Întrebat dacă Polonia are în vedere să se retragă din Programul de Recuperare și Reziliență și să renunțe la bani, el a răspuns că guvernul este acum concentrat pe obținerea plăților, dar toate opțiunile rămân pe masă, inclusiv renunțarea la fondurile UE de recuperare.
Cu toate acestea, Przydacz este optimist crede că fondurile destinate Poloniei vor fi emise în cele din urmă.
În cazul în care partidul Lege și Justiție (PiS) câștigă alegerile parlamentare de anul viitor și guvernează al treilea mandat la rând, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ”își va pierde interesul de a se amesteca în politica poloneză”, a spus el.
Comisia Europeană a aprobat în mai planul de redresare polonez, care este o condiție prealabilă pentru ca toate țările UE să primească fondurile de Recuperare și Reziliență, dar continuă să rețină lansarea primei tranșe din cauza preocupărilor legate de independența justiției din țară.
Comisia este ”un gardian al tratatelor UE” și deține instrumentele sale pentru a le proteja, a declarat von der Leyen la Universitatea Princeton din SUA săptămâna trecută. ”Problema este că UE este convinsă că nu mai există independență judiciară în Polonia”, a adăugat ea.
Citește și:
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia se va opune oricăror încercări ilegale din partea instituțiilor UE de a opri finanțarea UE pentru orice stat membru, inclusiv Ungaria.
Morawiecki și-a declarat solidaritatea cu Ungaria în ceea ce privește problema finanțării UE. Potrivit șefului guvernului polonez, guvernul ungar a pregătit detaliile unui acord între acesta și Comisia Europeană, care a fost prezentat Comisiei UE.
Comisia Europeană a propus duminică ca Consiliul European să aprobe activarea mecanismului de condiționare pentru a suspenda aproximativ 7,5 miliarde de euro din finanțarea bugetului UE pentru ceea ce Comisia susține că reprezintă corupție și preocupări legate de statul de drept în Ungaria.
În ceea ce se conturează a fi un eveniment major din istoria proiectului european, dacă UE va avansa cu o astfel de reducere a finanțării, va marca primul moment când mecanismul de condiționalitate va fi folosit împotriva unui stat membru. Consiliul European are acum o lună pentru a aproba poziția comisiei cu majoritate calificată de voturi. Declarația lui Morawiecki pe această temă sugerează că Polonia se va opune propunerii Comisiei Europene.
Morawiecki a subliniat, de asemenea, declarația comisarului pentru buget, Johannes Hahn, care a recunoscut că nu există nicio legătură între mecanismul de condiționare a finanțării și programul operațional pentru Fondul UE de redresare pentru Polonia. Cu alte cuvinte, premierul polonez susține că mecanismul de condiționare nu se aplică Fondului de redresare al UE, pe care Polonia încearcă în prezent să-l deblocheze, întrucât acele fonduri rămân blocate.
Ungariei i s-au blocat deja și fondurile de redresare ale UE, dar cele 7,5 miliarde de euro în reduceri suplimentare ar proveni din bugetul pe șapte ani al UE și ar marca o lovitură financiară gravă pentru Ungaria... mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci