Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a anunţat că ţara sa nu va mai livra arme în Ucraina.
Polonia nu mai livrează Ucrainei niciun fel de arme, a declarat şeful Guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, într-un interviu acordat postului de televiziune "Polsat".
Răspunzând la întrebarea dacă Polonia va continua să ofere sprijin militar Kievului, acesta a spus că "Polonia nu mai transferă niciun fel de arme Ucrainei". "Noi înşine trebuie să ne înarmăm cu cele mai moderne arme" - a spus Morawiecki, conform Rador Radio România.
Omul de afaceri şi filantropul american Howard Buffett - unul dintre fiii investitorului multimiliardar Warren Buffett - consideră că publicul occidental şi-ar putea pierde din interesul faţă de războiul din Ucraina în următorul an, unul din motive fiind campania prezidenţială din SUA, relatează miercuri agenţia Reuters, care l-a intervievat pe Buffett la Kiev.
"Îmi pun problema dacă oamenii îşi pot menţine nivelul de interes (faţă de Ucraina). În mod special în SUA unul din obstacole va fi campania politică în care intrăm", a notat Howard Buffett, a cărui fundaţie a donat sute de milioane de dolari Ucrainei de la debutul invaziei ruse.
În perspectiva alegerilor prezidenţiale din SUA din noiembrie anul viitor, mai mulţi potenţiali candidaţi republicani au pus sub semnul întrebării vastul ajutor militar şi financiar furnizat Kievului, aducând în discuţie viitoarea poziţie pe care s-ar putea situa Washingtonul în acest sens, aminteşte Reuters.
Potrivit lui Howard Buffett, ideea că în rândul publicului din Occident s-ar putea instala o "oboseală" pe tema Ucrainei arată că aliaţii Kievului trebuie să-şi intensifice sprijinul.
"Lupta este dură, dar cred că a lăsa războiul să se prelungească este o mare greşeală. Cred că SUA şi Europa trebuie să-şi intensifice şi mai mult sprijinul pentru a ajuta Ucraina să câştige acest război şi să-i pună capăt", a spus el.
După cum aminteşte Reuters, Ucraina a lansat acum circa trei luni şi jumătate o operaţiune militară, cu ajutorul echipamentelor occidentale, pentru a recuceri teritoriile ocupate de Rusia în est şi sud, dar nu a făcut progrese semnificative, în condiţiile în care în următoarele săptămâni vremea ar urma să se înrăutăţească. În unele ţări din Europa de est sunt semne de creştere a opiniilor critice faţă de amploarea sprijinului militar străin pentru Ucraina, precum şi a nemulţumirii în rândul agricultorilor, care spun că importurile de alimente din Ucraina le afectează preţurile. Polonia, Ungaria şi Slovacia au interzis importurile de cereale ucrainene.
"Oamenii trebuie să înţeleagă că suntem angajaţi faţă de Ucraina, nu plecăm nicăieri, nu slăbim pasul, îl vom accelera chiar dacă este necesar", a mai spus Howard Buffett.
Omul de afaceri, care a vizitat de mai multe ori zone din Ucraina afectate de conflict, a precizat că sprijinul oferit de fundaţia sa ar urma să ajungă la circa 500 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an.
Fundaţia sa a ajutat agricultori, a contribuit la eforturile de debarasare a minelor, a distribuit generatoare în regiuni afectate de căderile de curent, pontoane pentru a înlocui poduri bombardate, precum şi alimente pentru cei din linia întâi.
Sprijinul financiar şi militar occidental este vital pentru ca Kievul să reziste în faţa armatei unei superputeri nucleare care este şi cea mai mare ţară din lume, mai notează Reuters. Economia Ucrainei s-a contractat cu circa o treime în 2022, milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi abandoneze locuinţele după invazia rusă din februarie 2022, au fost distruse oraşe şi zeci de mii de oameni şi-au pierdut viaţa, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News