Polonia acuză șantaj din partea blocului comunitar și ar putea să nu mai contribuie la bugetul UE.
Polonia ar putea să nu mai contribuie la bugetul Uniunii Europene, dacă Bruxellesul va bloca finanţarea ţării. Declaraţia a fost făcută de ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, care a menţionat că Polonia este şantajată de blocul comunitar.
Reacţia Varşoviei vine după ce Uniunea Europeană a decis să suspende aprobarea Planului de Redresare și Reziliență a Poloniei în valoare de 36 miliarde de euro. Măsura ar urma să fie valabilă până când această țară nu va respecta statul de drept și întâietatea dreptului UE în fața celui național.
Eurodeputații spun că nu pot avea încredere că guvernul conservator de la Varșovia își va îndeplini condiţionalităţile pentru obţinerea fondurilor europene de redresare economică în urma pandemiei. UE îi cere Poloniei să desfiinţeze noua Cameră disciplinară pentru judecători din cadrul Curţii Supreme, pe motiv că ar încălca dreptul european.
Însă Tribunalul Constituțional de la Varșovia a decis că dreptul polonez primează în fața celui european. În consecinţă, Curtea Europeană de Justiţie a amendat Polonia cu un milion de euro pe zi, precizează Publika.
Vineri, Curtea Constituțională a Ungariei a publicat o decizie cu privire la o hotărâre nefavorabilă a Curții Europene de Justiție, care a condamnat tratamentul aplicat migranților ilegali de către Ungaria la granițele sale sudice. Decizia Curții Constituționale din Ungaria este împotriva tratatelor europene.
Comisia Europeană a trimis o notificare oficială Ungariei – în cadrul unei proceduri de încălcare a dreptului comunitar – în care a susținut că prevederile guvernului ungar din Legea fundamentală privind azilul migranților încalcă reglementările relevante ale Uniunii Europene. Ca reacție la aceasta, Ministerul Justiției din Ungaria a apelat apoi la Curtea Constituțională a țării pentru interpretare.
În ceea ce privește statutul cetățenilor străini aflați în mod ilegal pe teritoriul Ungariei, Curtea Constituțională a precizat că, în cazul în care exercițiul comun al competențelor dintre Uniunea Europeană și autoritățile maghiare rămâne incomplet, sau este inaplicabil, aceasta „nu va limita dreptul inalienabil al Ungariei de a determina unitatea teritorială, populația, forma de guvernare și structura statului.” Hotărârea instanței adaugă însă că „Curtea Constituțională nu a fost în măsură să examineze dacă exercitarea competenței comune este incompletă în speță” (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu