Banca Naţională a Poloniei, organismul de supervizare a pieţelor financiare şi Ministerul de Finanţe ar putea să ajute băncile locale să depăşească problema creditele ipotecare în franci elveţieni, a declarat vineri ministrul Finanţelor, Jerzy Kwiecinski, transmite Reuters.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis joi în favoarea consumatorilor polonezi care au contractat credite ipotecare în franci elveţieni, permiţându-le acestora să ceară tribunalelor conversia creditelor în zloţi polonezi sau anularea contractelor de credit.
Modificarea termenilor contractelor, care au devenit prohibitive după ce francul elveţian s-a apreciat, înseamnă că băncile vor trebui să ramburseze sume de bani anumitor clienţi.
"Sprijinul ar putea viza unele acte legislative care ar permite băncilor să depăşească lin această problemă", a spus Kwiecinski jurnaliştilor, fără a oferi însă detalii şi fără a spune dacă se referă la legislaţia actuală sau o nouă lege. Kwiecinski a subliniat însă că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene va avea consecinţe importante pentru băncile poloneze.
Asociaţia de lobby a sectorului bancar din Polonia estimează costurile totale la 60 miliarde zloţi (15 miliarde dolari) dacă toţi cei care au un credit ipotecar în valută ar avea succes în justiţie, de patru ori mai mult decât profitul net înregistrat în 2018 de băncile poloneze.
Băncile poloneze sunt considerate bine capitalizate, având în vedere cerinţele stricte de capital impuse de autorităţile de la Varşovia. Analiştii susţin că băncile pot să evite pierderi viitoare prin reducerea dividendelor şi/sau a activităţii de creditare.
În paralel, cotaţia acţiunilor băncilor cu portofolii mari de credite ipotecare în franci elveţieni a recuperat vineri o parte din pierderile înregistrate joi după anunţul deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Acţiunile PKO şi ale subsidiarei poloneze a grupului spaniol Santander au înregistrat creşteri de 1% în timp ce titlurile Millennium au înregistrat un avans de 4,7%.
În România creditele ipotecare în franci elveţieni nu mai sunt o problemă, susţine Reuters, deoarece băncile au reeşalonat/convertit majoritatea acestor credite şi după criza financiară aceste credite mai reprezintă doar 5% din creditele în valută, spre deosebire de alte ţări din regiune. AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu