Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a spus ce face diferența între fermierii din România și cei din Polonia.
Publicitate
”Văd cifrele, suntem locul 1 la grâu în UE, locul 1 la floarea soarelui, locul 3 la porumb”, a spus Bogdan Chirieac în cadrul emisiunii la care l-a avut ca invitat pe Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), care l-a completat ”și singurii mâncători de grâu în forma recoltată de pe câmp, adică suntem singurii care mâncăm colivă, în rest, oriunde pleacă grâul se transformă în făină”.
În contextul acestor cifre, îmbucurătoare, Mihai Daraban a ținut să sublinieze care este problema reală a agriculturii din România, în comparație cu cea din alte țări.
”Cred că această lipsă de asociativitate face ca dezvoltarea sectorului de produse cu valoare adăugată mare să stagneze.
Vă dau un exemplu simplu. Polonia care este o țară cu o treime mai mare ca suprafață decât România, are 90.000 de fermieri. Și eu când vă spun fermieri vă spun acea entitate care aplică la fondurile europene pentru subvenții.
Noi avem 796.000, din care între 1 și 5 hectare avem 580.000, între 5 și 30 de hectare avem 180.000. Și vă iau de jos în sus: peste 3.000 de hectare avem 109 fermieri, între 2.000 și 3.000 de hectare avem 120.
Oare suntem copii să credem că la această atomizare a suprafeței putem vorbi de o industrie alimentară puternică”, se întrebă Mihai Daraban.
Bogdan Chirieac susține că este puternică, pentru că producția este mare, moment în care președintele CCIR a ținut să precizeze că ”producția individuală și adunată la un loc, într-adevăr. Sunt cultivate circa 10 milioane de hectare, dar sunt produse cu valoare adăugată mică. Asta este problema”, a mai spus Mihai Daraban.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu