Trei țări europene, membre ale NATO, iau în considerare să apeleze la Articolul 4 al NATO, pentru a combate criza creată la granița cu Belarus.
Polonia va iniţia, în decembrie, lucrările pentru construcţia unui zid pe un segment al frontierei cu Belarus, în contextul actualei crize a imigraţiei, informează cotidianul Le Figaro, conform Mediafax.
"Această construcţie este o investiţie absolut strategică şi prioritară pentru securitatea naţiunii şi a cetăţenilor", a declarat luni ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski.
Zidul va avea lungimea de 180 de kilometri şi va costa aproximativ 353 de milioane de euro. Polonia are frontieră cu Belarus pe o distanţă de aproape 400 de kilometri. Lucrările ar urma să fie finalizate în primul semestru din 2022.
Polonia a decretat starea de urgenţă la frontiera cu Belarus, mobilizând militari şi instalând un gard de sârmă ghimpată, din cauza afluxului de imigranţi extracomunitari care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, de practicarea "terorismului de stat" prin transferul a mii de imigranţi clandestini la frontierele Uniunii Europene. "Este clar că în acest caz ne confruntăm cu o manifestare a terorismului de stat", a declarat Mateusz Morawiecki săptămâna trecută. "Este vorba de o răzbunare discretă" a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko din cauza susţinerii acordate de Polonia opoziţiei belaruse, a subliniat Mateusz Morawiecki.
Polonia, Lituania și Letonia iau în considerare declanșarea Articolului 4 al NATO din cauza crizei care se desfășoară la granițele lor cu Belarus, deoarece mii de oameni sunt blocați în condiții de îngheț și continuă să încerce să treacă spre Europa, relatează CNN.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat duminică agenției de presă poloneză că cele trei țări sunt în discuții cu privire la declanșarea articolului, care solicită consultări atunci când „integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți este amenințată”.
Un oficial NATO a declarat săptămâna trecută că alianța militară monitorizează situația în creștere și că „aliații NATO sunt deplin solidari cu Polonia și cu alți aliați afectați de instrumentalizarea migranților de către Belarus”. Oficialul a spus că Belarus „ poartă responsabilitatea pentru criză, iar utilizarea migranților de către regimul Lukașenko ca tactică hibridă este inumană, ilegală și inacceptabilă”.
Polițiștii de frontieră polonezi au folosit luni difuzoare pentru a avertiza oamenii de la punctul de trecere Kuźnica-Bruzgi că vor folosi forța împotriva lor dacă nu respectă ordinele. Autoritățile au dislocat și un elicopter și un tun cu apă în zonă, deși tunul cu apă nu a fost folosit. O coloană de vehicule de poliție a fost văzută apropiindu-se de graniță.
Mii de oameni au încercat să treacă în Polonia în ultimele zile, stând pe jos, pe pământ lângă punctul de trecere al frontierei, în ciuda temperaturilor aproape de îngheț. Katarzyna Zdanowicz, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră poloneză, a declarat luni dimineață pentru CNN că aproximativ 4.000 de oameni au format o tabără de-a lungul frontierei și că situația este „foarte tensionată și periculoasă”.
Zdanowicz a spus că au existat „tentative în masă de a trece granița forțat” în zona Kuznica de către un grup de 60 de persoane duminică seara. Cei care au încercat să treacă s-au comportat „agresiv”, potrivit serviciului de grăniceri. Ei au aruncat cu pietre și ramuri în poliția de frontieră poloneză, a mai transmis aceasta, adăugând că armele erau „îndreptate către militarii noștri” și că un „pistol” a fost tras spre ei.
O echipă CNN a văzut că mii de oameni din tabăra de migranți Bruzgi din Belarus își strângeau bagajele și începeau să se deplaseze spre granița poloneză luni dimineață.
Un zvon a început să circule în tabără, conform căruia guvernul polonez ar putea deschide granița și ar putea permite un coridor umanitar de trecere spre Germania. Polonia a negat categoric acest lucru, iar oamenii adunați în zonă au primit mesaje text de la autoritățile poloneze spunând că informația este o „minciună totală și o prostie”. Mesajul SMS, primit și de membrii echipei CNN din zonă, citat parțial: „Polonia nu va lăsa migranții să treacă spre Germania. Își va proteja granița. Nu vă lăsați păcăliți, nu încercați să treceți".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News