Polonia dă 100 milioane de euro pe 86.000 de opere de artă, evaluate la 2 miliarde de euro, scrie BBC. Cu doar de 10 ori prețul oferit moștenitorilor pentru o singură sculptură de către România, Polonia achiziționează colecția Czartoryski, cuprinzând tablouri de Renoir, Rembrandt, Leonardo DaVinci și peste 250.000 de manuscrise.
Șeful familiei Czartoryski a negociat cu ministrul Culturii din Polonia și a fost convins de acesta să doneze practic statului aceste obiecte. Operele de artă se aflau găzduite într-un muzeu din Cracovia, dar aparțineau familiei fondatorului colecției, Adam Karol Czartoryski, un descendent al prințesei Izabela Czartoryska, care a început să adune tablourile și manuscrisele în 1802.
[citeste si]
Boardul fundației Czartoryski a demisionat în semn de protest pentru prețul mic obținut de la statul polonez, dar proprietarii au replicat că doresc ca polonezii să beneficieze de aceste valori, familia Czartoryski fiind parte din istoria țării și a poporului său, notează sursa citată.
Cea mai valoroasă operă de artă care intră în proprietatea statului polonez este tabloul Dama cu hermină, o pictură realizată de Leonardo da Vinci probabil între anii 1483 și 1490, aflată la Muzeul Czartoryski, din Cracovia.
Diferența explică avansul Poloniei față de România
Donația Czartoryski vs. afacerea Cumințenia Pământului arată diferențele între Polonia și România. Guvernul Cioloș a acceptat un preț dublu față de cel negociat de guvernul Ponta cu moștenitorii unei sculpturi de Brâncuși. Apoi, a demarat o campanie de imagine, pentru a implica românii într-o colectă menită să acopere diferența de bani. Campania a eșuat lamentabil, în ciuda unor amenințări mincinoase cu pierderea statuii, care de fapt nu avea voie să părăsească țara. Pentru cei puțin peste un milion de euro adunați în peste 6 luni, începe acum o dificilă operațiune de rambursare a banilor către donatori. De teama unor repercusiuni penale și în lipsa bazei legale, guvernul a evitat să mai achiziționeze statuia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu