Guvernul polonez, căruia Moscova i-a tăiat alimentarea cu gaze, cere noi sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a menţine presiunea economică asupra Moscovei şi a pune capăt invaziei asupra Ucrainei, informează sâmbătă DPA.
„Din punctul nostru de vedere, un al şaptelea pachet de sancţiuni ar trebui impus cât mai curând posibil. Trebuie să menţinem presiunea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe polonez, Lukasz Jasina, pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, înainte de summitul de luni al miniştrilor de externe din UE ce va avea loc la Luxemburg.
„Mergem înainte cu aceasta, ne bucurăm de susţinerea partenerilor noştri baltici şi sperăm că şi alţi europeni vor accepta să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei", a adăugat Jasina.
La rândul său, ministrul de externe adjunct al Poloniei, Marcin Przydacz, a declarat pentru Welt am Sonntag că cel de-al şaselea pachet de sancţiuni „a lovit Rusia puternic”, dar că „noi nu am putut încă să-l slăbim suficient pe Putin şi maşinăria lui militară”. „Avem nevoie de sancţiuni noi şi mai aspre”, a subliniat el.
Polonia face lobby pe lângă partenerii săi europeni pentru sprijinirea celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni, a spus Marcin Przydacz, adăugând: „Trebuie să acţionăm în mod coordonat ca europeni”.
Cele 27 de ţări membre ale UE au adoptat al şaselea pachet de sancţiuni la începutul lui iunie. Printre alte sancțiuni, acesta prevede un embargo petrolier de amploare, interzicerea mai multor mass-media ruseşti în Europa şi excluderea celei mai mari bănci a Rusiei, Sberbank, din reţeaua de comunicare financiară Swift, relatează Mediafax.
Construirea unor silozuri pentru stocarea provizorie a cerealelor în Polonia la frontiera cu Ucraina, aşa cum a propus preşedintele american Joe Biden ca soluţie pentru exportul cerealelor ucrainene, ar dura 3-4 luni, a declarat miercuri ministrul polonez al agriculturii, potrivit Reuters.
Propunerea preşedintelui Biden este o idee interesantă, dar ea necesită soluţionarea mai multor detalii, inclusiv locaţia, infrastructura, finanţarea, proprietatea, a atenţionat într-un mesaj pe Facebook ministrul Henryk Kowalczyk.
Trebuie să avem de asemenea în vedere că finalizarea acestui tip de investiţii durează trei-patru luni, a adăugat oficialul polonez.
De când Rusia a lansat agresiunea militară asupra Ucrainei şi a blocat porturile acesteia la Marea Neagră exporturile de cereale ucrainene s-au prăbuşit, iar Ucraina are acum în silozuri peste 20 de milioane de tone de cereale şi nu mai dispune de capacităţi libere de stocare pentru noua recoltă.
Prin urmare, preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că de-a lungul frontierei poloneze cu Ucraina vor fi ridicate silozuri temporare unde vor fi depozitate cereale ucrainene în vederea exportului acestora pe rute alternative celor care pleacă din porturile de la Marea Neagră.
Polonia a precizat că poate creşte capacitatea de tranzit a cerealelor ucrainene cu până la 1,5 milioane de tone pe lună, dar creşteri suplimentare de capacitate sunt dificil de realizat, din cauza dificultăţilor logistice precum numărul insuficient al vagoanelor de marfă sau ecartamentul diferit al căilor ferate ucrainene faţă de cel al ţărilor europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu