Polonia dorește ca Uniunea Europeană să lanseze o campanie în Statele Unite pentru a crește gradul de conștientizare în rândul publicului american despre importanța relației comune.
Într-un document pregătit pentru întâlnirea miniștrilor de externe ai UE de luni, Polonia solicită acțiuni pozitive înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie pentru a contracara ceea ce descrie drept „dezinformare” rusească menită să semene dezbinare între UE și Washington.
„În acest moment critic al istoriei, este imperativ să luăm colectiv măsuri rapide și robuste pentru a consolida relațiile transatlantice prin comunicarea strategică despre UE în SUA” se arată în documentul văzut de sursa citată. Documentul adaugă: „Aceasta înseamnă intensificarea eforturilor de demascare și, și mai important, prevenirea dezinformării rusești și lansarea unor campanii care să clarifice unde se află Europa astăzi și despre beneficiile diplomației, securității colective și societății deschise.”
Kremlinul a declarat că nu va interveni în alegerile din SUA din noiembrie. De asemenea, a respins acuzațiile Statelor Unite că a orchestrat campanii pentru a influența alegerile prezidențiale din 2016 și 2020.
Documentul Poloniei a afirmat că mass-media de stat rusească și conturile online legate de Kremlin răspândesc și amplifică conținutul înșelător despre imigrația și securitatea frontierelor din SUA, denaturând impactul imigrației, evidențiind povești despre crime comise de imigranți și avertizând asupra consecințelor grave dacă SUA nu își înăsprește controlul la granița cu Mexicul.
„Trebuie să ne așteptăm la mult mai multe, deoarece erodarea sprijinului pentru Ucraina rămâne prioritatea principală a Rusiei. Trebuie să reamintim publicului american, în special generației tinere, realizările pe care parteneriatul nostru de decenii le-a adus economiei SUA,” se arată în document.
Polonia a declarat că a fost ținta numeroaselor încercări rusești de destabilizare și interferență electorală din cauza rolului său în furnizarea de ajutor militar Ucrainei, acuzații pe care Rusia le-a respins. „Trebuie să creștem gradul de conștientizare în rândul publicului american despre dimensiunea ajutorului european pentru Ucraina și modul în care acest efort ajută la salvarea vieților ucrainene”, se arată în documentul polonez, făcând referire la afirmațiile candidatului prezidențial american Donald Trump că ajutorul european pentru Ucraina a fost mult mai mic decât cel al SUA.
De la invazia rusă în Ucraina din 2022, UE a oferit Ucrainei 107 miliarde de euro (116,38 miliarde de dolari) și a convenit asupra unui ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani. Consiliul pentru Relații Externe al SUA estimează sprijinul SUA pentru Ucraina la 107 miliarde de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci