Polonia dorește fonduri europene, după ce au fost blocate din cauza suspiciunilor referitoare la statul de drept. Legile justiției din Polonia au creat mai multe probleme pentru UE.
Polonia a îndeplinit condițiile finale necesare pentru a obține accesul celor 76 de miliarde de euro (83 de miliarde de dolari) din fondurile bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, a declarat un ministru vineri, în timp ce Varșovia se grăbește să deblocheze fondurile din cauza preocupărilor legate de statul de drept.
Uniunea Europeană a reținut miliarde de euro din fondurile alocate pentru Polonia din cauza îngrijorărilor privind reformele judiciare implementate de fostul guvern naționalist al Legii și Justiției (PiS), care, potrivit criticilor, au subminat independența instanțelor.
Noul prim-ministru pro-UE, Donald Tusk, a promis să restaureze statul de drept și să deblocheze fondurile UE. Cu toate acestea, se confruntă cu rezistență din partea susținătorilor și aliaților fostului partid aflat la putere, printre care se numără președintele Andrzej Duda și câteva judecătoare foarte cunoscute.
"Autorizația Comisiei Europene: Polonia îndeplinește ultimele trei condiții necesare pentru mobilizarea completă a fondurilor structurale - 76 de miliarde de euro pentru implementarea programelor până în 2027", a postat pe platforma de socializare X, Katarzyna Pelczynska-Nalecz, ministru al Fondurilor și Politicii Regionale.
Fondurile de coeziune în discuție sunt destinate să îmbunătățească nivelul de trai în regiunile mai sărace ale UE.
Nu este clar imediat când Polonia ar putea primi aceste fonduri. Comisia Europeană nu a răspuns unei solicitări pentru a comenta situația.
Tusk s-a întâlnit cu șeful executiv al UE în decembrie și a anunțat că blocul va transfera primele 5 miliarde de euro de ajutor.
Acești bani sunt eliberați fără condițiile obișnuite ale statului de drept al UE și fac parte din cota de 60 de miliarde de euro a Poloniei din pachetul de stimulare pentru revenirea după COVID al blocului.
Comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat în decembrie că Polonia avea nevoie de "puțin timp" pentru a îmbunătăți independența sistemului judiciar pentru ca UE să poată acorda mai multe fonduri.
În timpul unei vizite la Varșovia vineri, Reynders a declarat într-o conferință de presă comună cu ministrul polonez al Justiției, Adam Bodnar, că speră ca CE să poată aproba în curând prima cerere pentru fonduri UE din partea Poloniei.
Un oficial de rang înalt din noul guvern polonez a declarat pentru Reuters înaintea briefingului că guvernanții polonezi sperau să poată aborda unele dintre probleme fără a fi nevoie de adoptarea unor legi noi pe care le-ar putea bloca Duda.
"Suntem complet liniștiți că totul merge în direcția corectă", a spus oficialul. "Prin politică, am convenit cu Comisia că unele aspecte vor fi abordate fără legi noi."
Întrebat despre această posibilitate, Reynders a spus că în cazul în care Duda ar bloca legi noi, Bruxelles și Varșovia vor trebui să vadă ce pot face cu privire la fondurile UE.
"Rămânem în dialog cu Comisia Europeană, luăm măsuri suplimentare pentru a atinge obiectivele... Suntem interesați în primul rând de restaurarea statului de drept pentru cetățeni", a spus Bodnar.
A adăugat că una dintre schimbările planificate în proces era separarea funcțiilor ministrului justiției și procurorului general.
Potrivit proiectului de lege publicat de minister, procurorul general va fi numit de Camera inferioară a parlamentului cu consimțământul celei superioare, pentru un mandat de șase ani, fără posibilitatea de reînnoire.
După o întâlnire cu Reynders, Michal Kobosko, un parlamentar din guvernul de coaliție, a declarat agenției de știri de stat PAP că CE ar putea debloca fondurile chiar dacă Duda ar bloca legislația menită să restaureze statul de drept.
"Am impresia că CE poate fi deschisă la deblocarea fondurilor pentru Polonia, chiar și în situația în care legile sunt vetoate de către președinte", a declarat el.
Vineri, parlamentarii PiS au anunțat că au cerut o votare de neîncredere în Bodnar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News