Polonia urmează să găzduiască exerciții militare comune cu forțele germane și franceze în cadrul colaborării din Triunghiul de la Weimar.
Polonia, Germania și Franța își consolidează legăturile militare, având planuri de a desfășura exerciții comune pe teritoriul polonez anul viitor, a anunțat ministrul polonez al apărării naționale, Władysław Kosiniak-Kamysz.
Acordul a fost încheiat în cadrul unei întâlniri la Paris cu omologii săi din Germania și Franța, Boris Pistorius și Sebastien Lecornu, în cadrul eforturilor în curs în cadrul Triunghiului de la Weimar, o inițiativă menită să sporească cooperarea între cele trei națiuni.
Miniștrii apărării au discutat mai multe probleme de securitate cheie care afectează Europa, inclusiv o nouă „inițiativă de mobilitate” semnată de Polonia, Germania și Țările de Jos, extinsă acum și pentru Franța, Belgia și Luxemburg. Inițiativa își propune să îmbunătățească capacitățile logistice ale acestor națiuni.
Un subiect major discutat la Paris a fost și sprijinul pentru Ucraina în aspirațiile sale de a adera la structuri occidentale precum UE și NATO. „Pentru ca acest lucru să devină realitate, Ucraina trebuie să reușească, trebuie să fie puternică, iar noi trebuie să avem succes în lupta împotriva Rusiei. Vom sprijini Ucraina furnizând echipamente,” a declarat Kosiniak-Kamysz, subliniind un rol mai mare al NATO în coordonarea și cofinanțarea eforturilor de sprijin.
Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor polonezi despre amploarea manevrelor militare iminente, Kosiniak-Kamysz a menționat că aceste exerciții sunt așteptate să fie de amploare și să se desfășoare anual. „Când trei țări semnificative se adună pentru exerciții, acestea nu pot fi minore,” a remarcat el.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a comentat și el despre exerciții, remarcând dimensiunea lor „foarte mare”, subliniind importanța Poloniei, Germaniei și Franței ca cele mai mari țări din această parte a Europei. El a sugerat, de asemenea, că industriile de armament ale țărilor implicate ar trebui să aibă o mai bună coordonare pentru a evita duplicarea eforturilor de producție.
Peste întâlnire planează furtuna politică declanșată de președintele Emmanuel Macron la începutul acestei luni. El a dizolvat neașteptat parlamentul după ce partidul său liberal a suferit o înfrângere zdrobitoare în fața extremei drepte la alegerile europene. Asta ar putea costa locul lui Lecornu.
"Pe o notă personală complet egoistă, aș fi încântat să pot continua buna cooperare pe care am stabilit-o cu Sébastien Lecornu, avem mult de făcut. Politica de apărare nu a fost niciodată atât de importantă," a declarat Pistorius reporterilor când a fost întrebat dacă îi este teamă de impactul unei victorii a Adunării Naționale în alegerile cu două tururi de pe 30 iunie și 7 iulie.
Decizia alegătorilor francezi "va avea un impact în întreaga Europă," a adăugat Kosiniak-Kamysz. El a subliniat necesitatea sprijinului continuu pentru Ucraina - o politică cheie pentru Varșovia, dar una care a fost pusă sub semnul întrebării de trecutul pro-Moscova al Adunării Naționale.
Întâlnirea de luni a fost prima întâlnire a miniștrilor apărării ai celor trei țări din 2015, demonstrând reluarea formatului Triunghiului de la Weimar după ce a fost înghețat în timpul celor opt ani în care partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) a fost la putere în Polonia.
PiS era suspicios față de Germania și a supărat Franța prin anularea contractelor de apărare. Există teama că un guvern naționalist la Paris ar putea crea probleme similare pentru cooperarea multilaterală cu aliații europeni.
"Formațiunile politice vor transmite un mesaj: fie unul de retragere, slăbire a poziției Franței în lume ... fie un mesaj de claritate," a spus Lecornu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News