Află în articol mai multe despre intenția Poloniei.
Polonia analizează dacă poate intercepta rachetele rusești care sunt pe cale să lovească orașele ucrainene, a declarat Varșovia, în timp ce aliații occidentali sporesc livrările de apărare aeriană pentru a ajuta la protejarea civililor și a infrastructurii energetice critice.
În cadrul unui discurs susținut vineri la Institutul American de Întreprinderi în marja summitului NATO de la Washington, ministrul Poloniei de Externe, Radosław Sikorski, a declarat că propunerea - prezentată inițial de Kiev - este luată în considerare și a fost inclusă într-un acord de apărare semnat de cele două țări.
„În acest stadiu, aceasta este o idee. Ceea ce a spus acordul nostru este că vom explora această idee”, a declarat Sikorski.
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Polonia, a adăugat el, are dreptul să doboare rachetele rusești care riscă să treacă pe teritoriul țării, ”presupunem, din greșeală”. Cu toate acestea, a continuat ministrul de Externe, interceptarea acestora numai după ce au trecut granița prezintă o ”dilemă”, având în vedere că resturile pot provoca daune de la sine.
„Ucrainenii spun: 'Vă rog, nu ne supărăm, acționați deasupra spațiului nostru aerian atunci când sunt în pericol iminent de a trece pe teritoriul polonez'. În opinia mea, aceasta este autoapărare, dar explorăm ideea”, a declarat Sikorski.
Acest lucru marchează o abatere de la pozițiile anterioare ale Varșoviei. Władysław Kosiniak-Kamysz, viceprim-ministru al țării și ministru al Apărării, a declarat pentru Radio Polonia la începutul acestei săptămâni că mișcarea ar necesita aprobarea aliaților NATO, pe fondul temerilor privind o potențială escaladare.
„Dacă NATO nu ia o astfel de decizie, Polonia nu o va lua individual”, a spus el.
Rusia a efectuat în ultimele săptămâni o serie de lovituri care au vizat civili, ucigând luni două persoane și rănind alte 16 în timpul unui atac asupra celui mai mare spital de copii din Ucraina.
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
ONU a confirmat o ”probabilitate ridicată” ca masacrul să fi fost rezultatul unei ”lovituri directe” cu o rachetă rusească, mai degrabă decât să fi fost cauzat de doborârea unei rachete, așa cum a susținut Moscova în astfel de cazuri anterioare. Curtea Penală Internațională a început o anchetă pentru crime de război, a declarat vineri Kievul.
Ucraina a obținut un pachet de sisteme de apărare aeriană, inclusiv mai multe sisteme Patriot de producție americană, ca parte a unui acord promis în timpul summitului NATO din această săptămână. Cu toate acestea, experții spun că furnizarea unei game de echipamente și rachete interceptoare trebuie să fie un efort constant.
„Rușii folosesc o mare varietate de metodologii de atac diferite, iar pentru a-i învinge ai nevoie de un sistem de apărare aeriană stratificat. Unele care au o rază de acțiune mai mică, altele care pot lovi lucruri mai îndepărtate și rachete care pot aborda atât dronele de atac care se deplasează lent, cât și cele care sunt capabile să depășească apărarea pentru a elimina rachetele balistice și rachetele hipersonice”, a declarat Philip Ingram, fost colonel al serviciilor de informații militare britanice și planificator NATO, conform POLITICO.
Foto cu rol ilustrativ: Agerpres
„Politica de ajutor treptat a Occidentului nu funcționează”, a declarat Jade McGlynn, lector de studii de război la King's College din Londra.
„Ar trebui să se pună mai puțin accentul pe simbolism și mai mult pe distrugerea superiorității aeriene a Rusiei - prin creșterea apărării aeriene, eliminarea constrângerilor asupra capacității Ucrainei de a elimina siturile de bombardament din Rusia - și finanțare suplimentară pentru a aduce cheltuielile de apărare ale Ucrainei cel puțin undeva mai aproape de cheltuielile de război ale Rusiei”, a mai spus McGlynn.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu