Polonia își va asigura independența energetică din Lituania, după ce Rusia a oprit livrările de gaz către Varșovia

Polonia își va asigura independența energetică din Lituania, după ce Rusia a oprit livrările de gaz către Varșovia / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Polonia își va asigura independența energetică din Lituania, după ce Rusia a oprit livrările de gaz către Varșovia / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

La 1 mai, interconectorul de gaz polonez-lituanian GIPL a devenit activ, consolidând securitatea energetică a Poloniei.

Pe măsură ce prețurile gazelor europene au crescut, după ce Rusia a decis să reducă gazul către Polonia, Varșovia continuă eforturile de a-și asigura independența energetică prin gazoductul polono-lituanian.

„După cum era planificat, de astăzi gazul din Lituania vine în Polonia”, a scris Anna Moskwa, ministrul polonez pentru climă și mediu. Conducta de gaz are o lungime de puțin peste 500 de kilometri și va funcționa la capacitate maximă în luna octombrie a acestui an.

Activarea gazelor Interconnection Poland Lituania (GIPL) a fost confirmată și de operatorul său Ambergrid, care a anunțat:

„Acest pas crește independența energetică a regiunilor și permite utilizarea terminalului GNL din Klaipeda în Lituania”.

Independența energetică a Poloniei și a statelor baltice

Gazul poate fi trimis în ambele direcții prin interconectorul GIPL și reprezintă o piatră de temelie în procesul de independență atât a Lituaniei, cât și a Poloniei de gazul rusesc printr-un proces de diversificare a aprovizionărilor. Interconectorul va contribui, de asemenea, la securitatea energetică a tuturor statelor baltice și a Finlandei.

O ceremonie de deschidere oficială a interconexiunii va avea loc joi, 5 mai, în prezența președinților Poloniei, Lituaniei și Letoniei, alături de miniștrii energiei și comisarul pentru energie al Comisiei Europene.

În doar câteva luni, în octombrie, va fi activată Baltic Pipe, o conductă care leagă Polonia și Danemarca, care va oferi Poloniei acces la gazul norvegian.

GIPL, Baltic Pipe și importurile crescute de gaz natural lichefiat din țări precum Statele Unite sunt toate orientate spre asigurarea aprovizionării cu energie a Poloniei. Guvernul polonez spune că aceste eforturi sunt menite să oprească șantajul rusesc în domeniul energiei gazelor, cum a fost și cazul tăierii gazelor de către Gazprom în Polonia, după refuzul Varșoviei de a plăti în ruble, scrie RMX.

Viktor Iuşcenko, președintele Ucrainei între 2005 și 2010: Polonia e un nou lider al Europei

Fostul președinte ucrainean Viktor Iuşcenko i-a avertizat pe vecinii europeni ai țării sale că actualul conflict din Ucraina „bate la ușa tuturor” și a lăudat Polonia pentru că a dat dovadă de leadership în timpul crizei în curs.

„Puțini în Europa ar putea spune pentru cine sună clopoțelul”, a spus Iuscenko într-un interviu acordat canalului de știri comercial polonez TVN24. Acesta a adăugat că urmărește situația din Europa și pe noii lideri ai continentului „cu fascinație”.

„Mă refer la țări, lideri. Sunt foarte fericit că astăzi, când vorbim despre situația din Europa, vedem Polonia și polonezii în fiecare moment”, a susținut Iuscenko, lăudând vecinul Ucrainei pentru că a devenit un „nou lider fascinant în Europa” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel