Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre situația din Polonia, unde două rachete rusești au căzut.
"Va fi o reacţie a NATO categoric şi va fi una militară, dar în ce sens - mă gândesc, nu ştiu - şi anume să poată institui o zonă de interdicţie aeriană la 100 de km, să spunem, sau 100 de mile de frontiera NATO, adică de frontiera de est. Cu alte cuvinte, tot ce zboară rusesc deasupra teritoriului Ucrainei ar putea fi lovit de antiaeriana NATO. În acelaşi timp, eu nu cred că Rusia a dorit să lovească. Cred că este, mai de grabă, o eroare, fiindcă ţinta este fără relevanţă, nu era o ţintă militară, era lângă graniţă.
Într-adevăr, şi oamenii şi echipamentele sunt de cea mai proastă calitate, ca şi conducerea de la Moscova care, din punct de vedere politic, este de cea mai proastă calitate. Dacă voiau să lovească o ţintă militară, lucrurile stăteau altfel. În plus, ultimul lucru pe care şi-l dorea Rusia acum era să stârnească NATO, în halul în care sunt", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.
"Reacţia (n.r. la incidentul din Polonia) poate fi securizarea spaţiului aerian al Ucrainei, ceea ce președintele Zelenski şi-a dorit de la începutul războiului. NATO are capacitatea tehnică, militară şi umană să securizeze complet spaţiul aerian", a mai spus analistul politic.
"Dacă este o facţiune, înseamnă că are acces la lansarea de rachete"
"Dacă era vorba de un atac asupra unei ţări NATO, atacai ceva mai spectaculos, nu o căruţă. Dacă este o facţiune, facţiunea respectivă înseamnă că are acces la lansarea de rachete. Lansarea de rachete se făcea şi ea tot într-o zonă mai spectaculoasă. Merg pe această ipoteză a slabei fiabilități a echipamentului rusesc, a proastei instruiri care au dus, în acest moment, la acest incident, ca să spun aşa, unde am şi reacția aceasta a SUA . Pentru cei care se pricep, reacţia purtătorului de cuvânt de la Pentagon este de a linişti oarecum lucrurile", a spus Bogdan Chirieac.
Analistul politic a vorbit și despre ipoteza unei greșeli tehnice: "Avem situaţia în care ruşii au programat greşit racheta, au dat coordonatele de plecare şi de sosire, dar racheta a plecat şi s-a întors şi i-a nimicit. Avem cazul acela cu drona rusească care a zburat deasupra Ucrainei, deasupra Ungariei, României şi s-a prăbuşit în Croaţia. Dacă tehnic apare o defecţiune, atunci zboară cât are combustibil şi se prăbuşeşte."
Cât despre reacția Rusiei, după ce rachetele au căzut în Polonia, Bogdan Chirieac a mai spus: "Şi dacă este incidentul lor (n.r. al rușilor), nu îl vor recunoaşte sub nicio formă. Ei se tem de o reacţie a NATO. Şi nu vorbesc de o reacție nucleară, ci de o reacție cu armament convenţional, pentru că asta i-ar face praf. Din cauza asta au acest comunicat oficial cum că "nu suntem noi, n-am văzut, n-am știut".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu