Polonia lui Tusk poate deveni noua putere regională. Viitorul premier negociază deblocarea fondurilor UE în valoare de 112 miliarde de euro

Donald Tusk, probabilul viitor prim-ministru al Poloniei, se va întâlni cu oficialii de rang înalt ai Uniunii Europene la Bruxelles, în această săptămână, cu scopul de a reconstrui relațiile și de a debloca fondurile UE care au fost suspendate din cauza preocupărilor legate de statul de drept în timpul guvernării eurosceptice, în curs de desfășurare a Poloniei, transmite Reuters.

Tusk urmează să aibă întâlniri cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, miercuri. De asemenea, el va participa la o întâlnire cu liderii partidelor de centru-dreapta europene, joi dimineața, au confirmat oficialii.

În joc se află accesul Poloniei la 35,4 miliarde de euro în subvenții și împrumuturi din PNRR, sume suspendate până când Varșovia va restabili independența sistemului său juridic.

Aceleași preocupări împiedică Polonia să acceseze 76,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE, menite să ridice nivelul de trai în regiunile mai sărace ale Uniunii.

Tusk, fost președinte al Consiliului European și de două ori prim-ministru al Poloniei, a fost propus ca viitor prim-ministru după alegerile din 15 octombrie de către trei grupuri de opoziție care au o majoritate clară în parlament. Cu toate acestea, guvernul său ar putea să nu fie format până în decembrie, în conformitate cu pașii oficiali prevăzuți de constituție.

Partidul eurosceptic și ultra-naționalist PiS, condus în prezent de prim-ministrul Mateusz Morawiecki, a obținut cele mai multe locuri în alegeri, dar nu a reușit să obțină o majoritate generală, iar șansele de a rămâne la putere îi sunt extrem de reduse.

În cei opt ani la guvernare, PiS s-a confruntat cu Bruxelles-ul pe probleme care variază de la independența justiției la drepturile persoanelor LGBT, ceea ce a dus la suspendarea majorității finanțărilor UE pentru Varșovia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel