Polonia introduce măsuri anti-inflație, scade TVA-ul pentru alimente, combustibil și energie.
Reducerile de TVA sunt un element al așa-numitului scut anti-inflație 2.0 a cărui punere în aplicare de către guvern a fost anunțată, marți, de prim-ministrul Mateusz Morawiecki. „Scutul” prevede o reducere totală a TVA-ului pentru alimente, îngrășăminte și gaze; o reducere la 5% pentru încălzire și o reducere pentru combustibili la 8%.
Un amendament la legea taxei pe valoarea adăugată depusă de parlamentarii Legii și Justiție (PiS) a ajuns deja în parlament. Potrivit proiectului de lege, cotele mai mici de TVA ar trebui să fie adoptate între 1 februarie și 31 iulie 2022.
Mâncarea și băuturile, care au în prezent un TVA de 5%, vor scădea la zero.
Morawiecki a estimat că reducerea TVA-ului la alimente ar costa bugetul de stat de la 6 miliarde PLN la 7 miliarde PLN (1,3 miliarde euro până la 1,5 miliarde euro).
„Facem apel la toți comercianții de alimente să reducă prețurile în consecință”, a spus Morawiecki, prezicând că prețurile la alimente ar trebui să scadă luna viitoare.
Taxa pe carburanții va fi redusă de la 23% la 8%. Taxa pe îngrășăminte va fi redusă de la 8 la sută la 0. TVA la gaze naturale va fi redus de la 8% la sută la 0% și de la 8% la 5 la sută pentru încălzire. În cazul energiei electrice se va menține actualul TVA deja redus de 5%.
Morawiecki a spus că noile reguli fiscale din cadrul inițiativei Polish New a guvernului său, împreună cu cele mai recente măsuri anti-inflație, ar „afecta pozitiv bugetele familiilor poloneze”.
Morawiecki a estimat că reducerea TVA-ului la alimente le-ar aduce gospodăriilor poloneze economii suplimentare de 45 PLN (9,90 EUR) pe lună, în timp ce toate noile măsuri anti-inflație combinate le-ar lăsa cu 100 PLN (22 EUR) în plus pe lună, potrivit RMX.
Europa se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor la energie electrică, în parte din cauza cererii puternice, la care se adaugă temerile legate de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia și de nivelurile scăzute de depozitare a gazelor, ceea ce a dus la creșterea vertiginoasă a facturilor consumatorilor.
Guvernele din întreaga Europă caută modalități de atenuare a creșterilor de prețuri pentru a ajuta familiile și industria.
"Cred că guvernul va merge în această direcție", a declarat Giancarlo Giorgetti când a fost întrebat dacă Roma va majora impozitul pe profit pentru astfel de companii, așa cum a făcut în 2008, când a avut loc o creștere a prețului petrolului.
"Profiturile suplimentare trebuie să contribuie cumva la impozitarea generală pentru a permite luarea de măsuri pentru a-i ajuta pe cei mai puțin avuți", a spus Giorgetti la o conferință de presă.
Liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, care și-a reiterat sprijinul pentru reintroducerea energiei nucleare, a cerut celei mai mari companii de utilități din Italia, Enel, să facă mai mult pentru a ajuta la plata facturilor la energie. "Sperăm ca Enel să simtă responsabilitatea socială că obține marje nebănuite... ar trebui să își pună mâna pe inimă și să dea înapoi o parte din profituri familiilor și companiilor", a declarat el în cadrul aceleiași conferințe de presă (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu