Cererea oficială vine în ciuda faptului că Germania a spus că toate pretențiile financiare legate de război au fost soluționate.
Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a semnat o notă diplomatică către Germania cu privire la despăgubiri pentru cel de-al Doilea Război Mondial, oficializând cererea Poloniei de despăgubire înainte de vizita principalului diplomat al Berlinului.
Mișcarea de luni vine după ce naționaliștii polonezi de guvernământ au estimat luna trecută că Germania îi datorează țării 6,2 trilioane de zloți (1,26 trilioane de dolari).
Germania, cel mai mare partener comercial al Poloniei, a declarat că toate revendicările financiare legate de război au fost soluționate.
”Nota exprimă poziția ministrului polonez al afacerilor Externe, conform căreia părțile ar trebui să ia măsuri imediate pentru a soluționa permanent și eficient... problema consecințelor agresiunii și ocupației germane”, a declarat Rau într-o conferință de presă.
Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Poloniei, a declarat reporterilor că Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, va discuta problema cu omologul său german, Annalena Baerbock, în timpul vizitei sale la Varșovia de marți, potrivit Al Jazeera.
Aproximativ șase milioane de polonezi, inclusiv trei milioane de evrei polonezi, au fost uciși în timpul războiului, iar Varșovia a fost distrusă în urma unei revolte din 1944 în care au murit aproximativ 200.000 de civili.
În 1953, conducătorii polonezi au renunțat la toate pretențiile la despăgubiri de război sub presiunea Uniunii Sovietice, care dorea să elibereze Germania de Est, tot un satelit sovietic, de orice răspundere.
Naționaliștii de guvernământ Lege și Justiție (PiS) spun că acordul este invalid, deoarece Polonia nu a putut negocia o compensație echitabilă.
Citește și:
"Unele mecanisme şi structuri ale Uniunii Europene, care sunt mai degrabă atipice ca metode de integrare - începând cu monitorizare sistemului de integrare a monedei euro, la unitatea socială, la conceptul libertății de mișcare a forţei de muncă, constituția Europei, - din păcate ele îşi au rădăcinile în socialismul național. A fost, în principal, rodul muncii experților germani, care s-au gândit în anii ’30 cum să integreze Europa.
Un istoric german, profesor la Universitatea din Munchen, a afirmat că Hitler a avut un soi de concept de integrare europeană, ceea ce eu refuz în totalitate să cred. Dar, totuși, unii istorici consideră că Fuhrerul a intenționat să unifice Europa. Din păcate, a vrut să facă asta prin forță. Întrebarea mea este: dacă răul pe care l-a făcut nu este compensat, cineva poate să concluzioneze că Germania a câștigat de fapt războiul? Pentru că jurnaliștii - oamenii din media la general vorbind - spun, la fel şi în Germania, că, într-o Europă integrată, plătim mult pentru integrare, așadar nu mai trebuie să plătim despăgubiri de război. Este o cu totul altă mâncare de peşte. Nu credeţi? Nu putem combina integrarea europeană din zilele noastre cu renunțarea la despăgubiri de război...", a spus Radu Golban, în emisiunea Outlook de la DCNews TV.
"Absolut! Este un argument de-a dreptul hilar, pentru că Polonia, România şi alte ţări europene care au intrat în Uniunea Europeană - care cuprindea deja Marea Britanie, Spania, Portugalia sau Franța - care au cotizat la bugetul european şi au plătit pentru daunele Germaniei… Nu, este un concept, un plan european pentru numeroasele state care vor să adere la Uniunea Europeană, cum ar fi România. Ne-am deschis granițele, mulți polonezi au emigrat în Germania, în Franţa, Marea Britanie, iar acum locuiesc şi muncesc acolo. Ne-am deschis pieţele, astfel că multe companii franceze, britanice, germane dețin afaceri importante în Polonia. Totul a reprezentat o înțelegere, o afacere. Nu trebuie să confundăm afacerile cu despăgubirile de război. Sunt idei şi probleme complet diferite", a spus Arkadiusz Mularczyk.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News