Platforma Civică, principalul partid de opoziție din Polonia, promite că, după ce câștigă alegerile îl va trimite în judecată pe guvernatorul Băncii Centrale, pentru că a scăzut dobânzile.
Platforma Civică a anunțat un pachet de măsuri pe care le va lua în primele 100 de zile de guvernare, după alegerile in 15 octombrie. Și în România, Convenția Democrată a folosit această strategie electorală, asumându-și un ”Contract cu România”, pe care promitea să-l finalizeze însă în 200 de zile.
Printre măsurile pe care vrea să le aplice Platforma Civică din Polonia se numără și inculparea guvernatorului Băncii Centrale, Adam Glapiński. Opoziția promite să-l tragă la răspundere pe Glapiński pentru „distrugerea independenței” Băncii Naționale a Poloniei și pentru eșecul luptei împotriva prețurilor ridicate.
Alături de Glapiński mai mulți oficiali polonezi se află pe ”lista acuzaților”, inclusiv prim-ministrul Mateusz Morawiecki, președintele Andrzej Duda și ministrul Justiției Zbigniew Ziobro. Platforma Civică s-a angajat să-i tragă la răspundere pe toți, în Justiție, dacă partidul câștigă alegerile din 15 octombrie.
Amenințarea la adresa Glapiński vine după ce banca centrală și-a relaxat politica monetară pentru prima dată în trei ani. Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Poloniei a anunțat o reducere de 0,75 puncte procentuale a ratelor dobânzilor.
Reducerea ratei a fost mult mai agresivă decât prevăzuseră analiștii și a alimentat suspiciunile că banca încearcă să sprijine Partidul Lege și Justiție (PiS) de guvernământ, într-un moment electoral important, înainte să apară primele sondaje de opinie privind votul din octombrie.
Decizia a șocat piețele după ce Glapiński a indicat anterior că banca nu va reduce ratele dobânzilor până când inflația – care a atins 18% anul trecut în Polonia – nu va reveni la valori cu o singură cifră. În luna august, inflația era de peste 10 procente, peste pragul planificat, dar nu atât de departe încât să excludă o reducere a ratei, au spus analiștii.
Glapiński este un fost senator al partidului Lege și Ordine, aflat la guvernare, a cărui renumire anul trecut în funcția de șef al băncii centrale a fost puternic contestată de celelalte partide. Fostul prim-ministru și președinte al Consiliului European, Donald Tusk, care conduce opoziția față de PiS în campania actuală, a declarat joi reporterilor că guvernatorul a luat o decizie electorală.
Platforma civică, în urcare, se apropie de partidul Lege și Ordine, în sondajele recente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News