Intel urmează să investească până la 4,6 miliarde de dolari într-o nouă unitate de testare și ansamblu de semiconductori lângă Wrocław, Polonia, ca parte a unei investiții de mai multe miliarde de dolari în Europa.
Producătorul de cipuri din SUA a anunțat anul trecut planurile de a construi un mare complex de cipuri în Germania, împreună cu facilități din Irlanda și Franța, deoarece încearcă să beneficieze de regulile de finanțare și subvenții ale Comisiei Europene, în timp ce UE încearcă să-și reducă dependența de aprovizionarea din SUA și Asia.
Unitatea din Polonia va angaja 2.000 de muncitori și va crea câteva mii de locuri de muncă suplimentare în timpul fazei de construcție și a angajării de către furnizori, a transmis compania într-un comunicat.
„Polonia a fost doar puțin mai înfometată să câștige această investiție”, a declarat șeful executiv al companiei Intel, Pat Gelsinger, într-o conferință de presă.
Mai multe țări au luptat pentru ca Intel să investească în regiunile lor, iar unele, cum ar fi Germania, care și-au asigurat un angajament, au purtat discuții cu privire la valoarea subvențiilor pe care le pot acorda.
Ziarul Handelsblatt a raportat joi că guvernul german și Intel sunt aproape de un acord pentru 9,9 miliarde de euro (10,83 miliarde de dolari) subvenții, în creștere față de 6,8 miliarde convenite anterior.
Nivelul subvențiilor oferite companiei Intel de către Polonia nu a fost făcut public, în momentul apariției acestei știri, vineri, scrie Reuters.
Proiectarea și planificarea instalației vor începe imediat, iar construcția va aștepta aprobarea Comisiei Europene.
Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei, a numit fabrica Intel „cea mai mare investiție greenfield din istoria Poloniei”.
Compania, care se află deja acolo de 30 de ani și are 4.000 de angajați, a declarat că a ales Polonia datorită infrastructurii, talentului disponibil și a menționat că șantierul este aproape de fabrica planificată din Germania și de amplasamentul său din Irlanda.
Sub CEO-ul Pat Gelsinger, Intel a investit miliarde în construcția de fabrici pe trei continente pentru a-și restabili dominația în fabricarea de cipuri și pentru a concura mai bine cu rivalii AMD, Nvidia și Samsung.
Intel intenționează, de asemenea, să investească până la 100 de miliarde de dolari pentru a construi cel mai mare complex de producție de cipuri din lume, în statul american Ohio.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu