EXCLUSIV  Polonia, poveste de succes în estul Europei. Ovidiu Dranga (E-ARC) arată "formula câștigătoare a puterii"

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Citește în articol ce a spus Excelența Sa Ovidiu Dranga, fost ambasador al României în Japonia, actual expert la E-ARC, despre Polonia.

„Ați fost în misiune în Polonia, ambasador în această țară. Cum a ajuns Polonia povestea de succes în estul Europei?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, în cadrul emisiunii ”Interviurile DC News”.

VEZI ȘI: "Miracolul japonez". Cum și-a revenit Japonia după Al Doilea Război Mondial. Ovidiu Dranga: Efortul a generat prosperitate şi încredere

„Cred că în centrul revenirii Poloniei a stat o formă aproape unică în lume de patriotism, un patriotism care deschide o altă perspectivă de înțelegere a sacrificiului. Să vă dau un exemplu: în 1944, după înăbușirea în sânge a Insurecției din Varșovia, după care trupele n*ziste au distrus orașul din temelii, au exista discuții despre mutarea capitalei în altă parte, polonezii au spus: 'nu, refacem capitala'.

Ovidiu Dranga: În cazul Poloniei revenirea a avut la bază o formă unică de patriotism

Orașele, distruse și ele, alte orașe din Polonia distruse de război, au dat, au furnizat, au donat cărămizi din propriile dărâmături pentru a reface Varșovia, care a fost refăcută, sigur, doar parțial, pentru că distrugerea a fost imensă. Asta arată puterea de sacrificiu a unui popor care are un nivel foarte ridicat de ambiție, care a vrut să demonstreze, cred întregii lumi, dar în primul rând Europei, că poate reuși chiar și în condițiile cele mai vitrege.

Deci, după părerea mea, în cazul Poloniei revenirea a avut la bază o formă de patriotism, o formă unică de patriotism. Și a mai avut, probabil, ceva: o punere în mișcare, o utilizare ca instrument fundamental a identității. Identitate plus ambiție eu zic că este formula câștigătoare a puterii, indiferent despre ce țară sau despre ce comunitate este vorba”, a precizat Excelența Sa Ovidiu Dranga.

După terminarea mandatului de ambasador în aprilie 2024, Ovidiu Dranga s-a alăturat ca expert Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC).

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) este un centru de excelență în domeniul rezilienței, partener al NATO și UE, care acționează în beneficiul acestor organizații, precum și al statelor membre sau partenere.

Urmărește emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel