Polonia și Ucraina plănuiesc să construiască o conductă transfrontalieră pentru furnizarea de ulei vegetal.
În timp ce România abia a reușit să reabiliteze 20 de kilometri de cale ferată cu ecartament larg, Polonia este gata să construiască o conductă de câteva sute de kilometri pentru transportul uleiului vegetal, scrie Radio DCNews, care citează publicația poloneză WNP.
Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de ulei de floarea soarelui, iar problemele de aprovizionare cu care s-a confruntat țară vecină din cauza blocadei ruse a porturilor de la Marea Neagră au arătat importanța diversificării rutelor de transport.
Problema pare să-și fi găsit rezolvarea prin construirea unei conducte trasfrontaliere, între Polonia și Ucraina, prin care va fi transportat uleiul vegetal.
Decizia de construire a conductei pentru transportul uleiului vegetal a fost luată de guvernul polonez.
Ulterior, statele ar trebui să semneze un memorandum de înțelegere privind dezvoltarea acestui proiect. Documentul va fi valabil trei ani cu prelungire automată pentru următorii trei ani. Contractul poate fi reziliat cu cel mult șase luni înainte de sfârșitul perioadei.
Conducta ar putea ajunge până în Gdansk, port aflat în nordul Poloniei, și ar trebui să ajute Ucraina să deblocheze parțial exporturile și să sporească securitatea alimentară în țările expuse riscului de foame, reducând implicit și presiunea migratorie asupra Europei.
Cele două țări vor crea un...
Citește mai departe pe Radio DCNews
Guvernul rus a decis să majoreze cotele la exporturile de ulei de floarea soarelui şi şrot de floarea soarelui, ca urmare a faptului că piaţa internă este suficient de bine aprovizionată, transmite Reuters.
Anterior, Rusia a interzis exporturile de seminţe de floarea soarelui, de la finele lunii martie şi până la finele lunii august, şi de asemenea a introdus cote la exporturile de ulei de floarea soarelui, pentru a evita penuria şi a reduce presiunile asupra preţurilor de pe piaţa locală.
Duminică, guvernul de la Moscova a anunţat că a majorat, cu 400.000 de tone, cota la exporturile de ulei de floarea soarelui, faţă de plafonul anterior de 1,5 milioane de tone, în timp ce restricţiile la exporturile de şrot de floarea soarelui au fost majorare cu 150.000 de tone, de la limita anterioară de 700.000 de tone.
Noile restricţii sunt în vigoare până la 31 august.
Decizia de a relaxa restricţiile a fost luată pentru că piaţa internă este suficient de bine aprovizionată, a precizat guvernul de la Moscova, adăugând că producătorii ruşi vor profita de pe urma majorării exporturilor.
În condiţiile în care Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru aproximativ 80% din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui, multe state europene au început să se confrunte cu o reducere a livrărilor de ulei de floarea soarelui după ce Rusia a invadat Ucraina, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu