Polonia redenumeşte Kaliningradul cu vechiul nume polonez; Kremlinul se plânge că atitudinea Varșoviei e „neprietenoasă”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Sursa foto Agerpres
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Sursa foto Agerpres

Numele oraşului Kaliningrad, din enclava rusă ominimă situată între Polonia şi Lituania, va dispărea de pe hărţile şi documentele oficiale poloneze şi va fi înlocuit cu vechea denumire poloneză a localităţii, a anunţat miercuri guvernul de la Varşovia, informează AFP.

 

Invocând o recomandare a unei comisii naţionale pentru toponime, ministrul polonez al Dezvoltării a precizat că astfel Kaliningrad va reveni la numele polonez Królewiec, care desemna istoric fostul oraş prusac Konigsberg.

"Nu dorim rusificare în Polonia. De aici decizia de a numi Kaliningrad şi regiunea sa în limba noastră", a declarat ministrul Waldemar Buda, potrivit unui comunicat oficial.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a reacţionat spunând că "nici măcar nu mai e vorba de rusofobie, sunt procese la limita nebuniei care se desfăşoară în Polonia".

"Nu aduce nimic bun Poloniei. Acestea nu sunt doar acţiuni neprietenoase: sunt acţiuni ostile", a declarat el.

Fondat în 1255 de Ordinul cavalerilor teutoni, oraşul devine capitala acestuia la mijlocul secolului al XV-lea, apoi, succesiv, capitala ducatului, regatului şi a statului liber al Prusiei.

Numele său original de Conigsberg, în onoarea regelui Ottokar II al Boemiei, care luase parte la cruciadele din regiune, a evoluat în Konigsberg în germană, Krolewiec în poloneză, Karaliaucius în lituaniană şi Korolewiets în rusă.

În 1946, oraşul a fost numit Kaliningrad, în memoria liderului Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, Mihail Kalinin, când Uniunea Sovietică a intrat în posesia enclavei ca despăgubire pentru distrugerile şi pierderile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aminteşte AFP.

"Faptul că un oraş mare din apropierea graniţei noastre a fost numit după Kalinin, un criminal care a fost unul dintre responsabil pentru decizia privind execuţia în masă a oficialilor polonezi la Katyn în 1940, trezeşte emoţii negative în Polonia", a precizat Buda.

Mii de ofiţeri polonezi au fost executaţi de poliţia politică sovietică în 1940, un masacru pe care Kremlinul a refuzat să-l recunoască până în anii 1990, scrie Agerpres.

Polonia îl convoacă pe ambasadorul rus

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost convocat miercuri la Ministerul de Externe de la Varşovia, unde a primit al doilea protest oficial polonez împotriva Rusiei în mai puţin de o săptămână, transmite Reuters şi EFE.

După cum a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Lukasz Jasina, pe reţelele de socializare, Andreev a primit o notă de protest în legătură cu un incident în care au fost implicate un avion de luptă rusesc şi un avion al poliţiei de frontieră poloneze deasupra Mării Negre.

Condamnăm cu fermitate comportamentul provocator şi agresiv al părţii ruse, care reprezintă un incident internaţional grav, a scris purtătorul de cuvânt al MAE polonez Lukasz Jasina pe Twitter.

La data de 5 mai, deasupra apelor Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian românesc, a avut loc un incident aerian în care un avion de vânătoare rus Suhoi Su-35 a efectuat manevre periculoase care au destabilizat un avion de transport şi supraveghere L410 Turbolet cu echipaj polonez care efectua o misiune pentru agenţia de frontieră a UE Frontex.

Incidentul a fost raportat de autorităţile române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel