Incidentul din 29 decembrie 2023, când o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian polonez, pe fondul unui atac masiv cu rachete pe care Federația Rusă l-a efectuat asupra Ucrainei, a fost o provocare a Rusiei în fața NATO la un nivel nemaiîntâlnit până în prezent.
Se speculează că ar fi fost vorba despre o rachetă de Kh-101 sau un Kh-22.
În mod surprinzător, apărarea aeriană poloneză nu a reușit să o intercepteze și să o distrugă. Inițial, armata poloneză a raportat doar un obiect neidentificat care a intrat în spațiul său aerian, fără a spune ce era sau ce s-a întâmplat cu el.
Incidentul a stârnit un val de critici din partea experților cu privire la capacitatea Poloniei de a integra echipamente de apărare antiaeriană performante și a stabili o așa-zisă cupolă de apărare. Amintim că Polonia se află în fruntea europene statelor care investesc masiv în apărare în ultimii ani, notează și DefenseRomania.
Revenind la racheta rusă care a penetrat Polonia, generalul Maciej Klisz, comandantul de operațiuni al forțelor armate poloneze, a declarat că racheta a rămas în spațiul aerian al țării timp de aproximativ 3 minute.
Racheta a pătruns aproximativ 40 de kilometri în spațiul aerian polonez, după care și-a modificat traiectoria și a reintrat în spațiul aerian al Ucrainei.
Generalul polonez a mai precizat că racheta a fost monitorizată permanent, s-a încercat interceptarea, inclusiv prin ridicarea avioanelor de luptă, dar timpul scurt de survol și modul de manevrare au făcut imposibilă interceptarea, racheta părăsind teritoriul polonez, intrând pe cel ucrainean, unde a și lovit.
Varșovia l-a convocat de urgență pe însărcinatul cu afaceri al Federaţiei Ruse în Polonia, căruia i-a transmis o notă de protest.
Profesorul Radu Carp, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti și director al Departamentului de Politici Publice, Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, a atras atenția că nivelul de provocare pe care Rusia l-a atins e fără precedent.
„Federația Rusă a provocat NATO la un nivel nemaiîntâlnit. Racheta care a intrat în Polonia, penetrând 40 de kilometri de la granița Poloniei cu Ucraina, a revenit în spatiul aerian ucrainean - pentru a fi clar că NU este vorba de un accident”, precizează profesorul Carp.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a lansat în jur de 110 rachete asupra Ucrainei noapte trecută, în ceea ce Kievul a descris drept unul dintre cele mai masive baraje de rachete trase după mult timp şi care au făcut cel puţin 10 morţi, relateaza vineri și Agerpres, care cita agenţiile DPA şi Reuters.
"Astăzi, Rusia a folosit aproape orice tip de armă din arsenalul ei", a scris el pe canale de social media. "Au fost trase în total aproximativ 110 rachete împotriva Ucrainei, majoritatea fiind doborâte", a adăugat el.
Mai mulţi oameni au fost ucişi şi răniţi în atacurile care au lovit oraşe din toată Ucraina, a mai spus Zelenski, dar el nu a oferit cifre precise.
O maternitate, facilităţi educaţionale, un centru comercial şi o clădirile rezidenţială cu mai multe etaje au fost printre locurile lovite, a precizat Zelenski.
Rusia a vizat Ucraina cu 158 de drone şi rachete în timpul nopţii trecute, în cel mai mare atac aerian al ei de la începutul invaziei la scară largă, vizând infrastructura critică, industria şi instalaţiile militare, a anunţat la rândul său armata ucraineană, citată de Reuters.
Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 27 de drone şi 87 de rachete de croazieră, a scris şeful armatei ucrainene pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
A fost "cel mai masiv atac din aer", a adăugat şeful forţelor aeriene.
Rusia a declanşat vineri cel mai mare atac cu drone şi rachete asupra Ucrainei din ultimele luni, ucigând 10 persoane şi rănind cel puţin 60 la Kiev, în sudul, vestul şi estul ţării, au anunţat la rândul lor mai mulţi oficiali, citaţi de Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News