Decizia Curții Constituționale a Poloniei generează reacții explozive în Uniunea Europeană.
UPDATE: Comisarul european pentru piaţă internă Thierry Breton a subliniat luni că nu crede ”nici pentru o secundă” că va avea loc o ieşire a Poloniei din Uniunea Europeană (”Polexit”), după decizia de săptămâna trecută a Curţii Constituţionale din Polonia conform căreia unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, transmite Reuters, conform Agerpres.
'”Aşteptăm o decizie scrisă (...) şi apoi o vom analiza. Nu cred nici pentru o secundă că va fi un 'Polexit'”, a declarat Breton pentru France Inter. Peste 100.000 de polonezi au manifestat duminică în sprijinul apartenenţei ţării lor la Uniunea Europeană.
Știrea inițială
Judecătorii Curții Constituționale din Polonia au decis că legile autohtone au prioritate în faţa celor ale Uniunii Europene, astfel reglementând, într-un fel, deciziile interne ale Poloniei aspru criticate de unii lideri europeni.
Verdictul instanţei poloneze de joi a atras o reacţie rapidă de condamnare din partea executivului UE şi a principalelor partide din Parlamentul European, un comentator descriindu-l ca fiind un ”atac nuclear asupra ordinii juridice a UE”. De asemenea, decizia a amplificat temerile privind un eventual ”Polexit”, conform Euronews, citează Mediafax.
Parisul şi Berlinul au susţinut Bruxelles-ul vineri, târziu, într-o declaraţie comună în care au afirmat că ”apartenenţa la Uniunea Europeană merge mână în mână cu aderarea deplină şi necondiţionată la valorile şi regulile comune”.
”Respectarea acestora este responsabilitatea fiecărui stat membru şi, prin urmare, bineînţeles, şi a Poloniei, care ocupă o poziţie cheie în Uniunea Europeană. Acesta nu este doar un angajament moral, ci şi unul legal”, au continuat ei, reiterându-şi sprijinul pentru Comisia Europeană în calitatea sa de ”gardian al tratatelor” care asigură respectarea legislaţiei europene.
Declaraţia miniştrilor de externe francez şi german, Jean-Yves Le Drian şi, respectiv, Heiko Maas, a fost făcută cu mai puţin de o zi înainte ca premierul ungar Viktor Orban să semneze o rezoluţie guvernamentală prin care să salute decizia Curţii Constituţionale poloneze. În rezoluţie, guvernul Ungariei solicită instituţiilor UE să respecte suveranitatea celor 27 de ţări membre ale blocului.
”Legile UE trbuie să aibă prioritate doar în domeniile în care UE are competenţe, iar cadrul pentru acest lucru este stabilit în tratatele fondatoare ale UE. Instituţiile UE sunt obligate să respecte identităţile naţionale ale statelor membre. Organismele naţionale de aplicare a legii, în special curţile şi tribunalele constituţionale, au dreptul de a examina domeniul de aplicare şi limitele competenţelor UE”, se arată în document.
Budapesta, la fel ca şi Varşovia, poartă un adevărat război cu Bruxelles-ul în legătură cu legislaţia care vizează persoanele LGBT, presa independentă şi societatea civilă.
În Polonia, fostul prim-ministru şi principalul lider al opoziţiei, Donald Tusk, a făcut apel la populaţie să iasă duminică în stradă pentru a apăra apartenenţa ţării lor la blocul celor 27 de ţări. Într-un mesaj pe Twitter, fostul preşedinte al Consiliului UE a scris: ”Trebuie să salvăm Polonia, nimeni nu o va face pentru noi".
În urma apelului său, zeci de mii de polonezi au participat duminică la manifestaţii la Varşovia şi în alte oraşe ale Poloniei pentru a susţine apartenenţa ţării lor la UE.
Între timp, un activist de extremă-dreapta a chemat ”toţi patrioţii cărora le pasă de suveranitatea statului nostru” să se alăture unui contra-protest în Varşovia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu