Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potențială de rachete avansate aer-aer cu rază medie de acțiune către Polonia pentru un preț estimat la 1,69 miliarde de dolari, a anunțat marți Pentagonul, potrivit Reuters.
Departamentul de Stat a aprobat, de asemenea, vânzarea potențială către Polonia a până la 128 de rachete sol-aer pentru un preț estimat de 1,77 miliarde de dolari și rachete sidewinder pentru aproximativ 219,1 milioane de dolari, a spus Pentagonul.
Reamintim că președintele Poloniei, Andrzej Duda, a lansat o inițiativă ambițioasă în cadrul NATO, cerând ca țările membre să aloce 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare. Anunțul a fost făcut în timpul vizitei sale în Statele Unite și este văzut ca un răspuns la amenințările tot mai mari la adresa securității în Europa de Est, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina din 2022.
Potrivit Reuters, președintele Duda a subliniat importanța consolidării capacităților militare ale țărilor din flancul estic al NATO, precum și necesitatea unei reacții clare și hotărâte la acțiunile Rusiei. Polonia însăși alocă deja aproximativ 4% din PIB pentru apărare, în contextul unei creșteri a tensiunilor regionale.
"Doresc să propun... ca țările NATO să decidă împreună ca cerința Alianței să fie cheltuirea a nu 2%, ci 3% din PIB pentru apărare, iar aceasta să fie o limită sub care nu este absolut recomandat să se coboare", a declarat Duda în cadrul unei reuniuni a Consiliului Național de Securitate al Poloniei.
În contextul aniversării a 25 de ani de la aderarea Poloniei la NATO, Duda și prim-ministrul Donald Tusk urmează să se întâlnească cu oficialii americani la Casa Albă pentru a discuta mai multe detalii despre propunerea lor.
Dacă fiecare țară NATO ar aloca 3% din PIB pentru apărare, acest lucru ar însemna o creștere semnificativă a resurselor dedicate acestui scop. La nivelul întregii alianțe, aceasta ar însemna un plus de aproximativ 170 de miliarde de dolari, o creștere de aproape 45% față de nivelul actual al cheltuielilor pentru apărare. O astfel de măsură ar putea consolida poziția NATO în fața provocărilor actuale și ar reprezenta un angajament ferm pentru securitatea comună într-un mediu geopolitic tot mai incert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci