Polonia se opune relocării migranților în interiorul Uniunii Europene, în ciuda acordului la nivelul UE

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Polonia rămâne ferm opusă oricărui acord privind migrația în cadrul Uniunii Europene care implică relocarea migranților, a afirmat președintele polonez, joi, într-o conferință de presă comună cu prim-ministrul, care urma să plece la un summit al UE, scrie Reuters.

"Ne exprimăm în mod consecvent opoziția, suntem împotriva acestui lucru și vom susține această poziție astăzi și mâine la întâlnirile internaționale," a spus președintele Andrzej Duda.

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind migrația și azilul, a anunțat președinția spaniolă, miercuri.

"Ambasadorii UE au ajuns la un acord privind reglementarea care abordează situațiile de criză și forța majoră în domeniul migrației și azilului", a declarat Președinția Spaniolă a UE într-o postare pe rețaua X, anterior cunoscută sub numele de Twitter.

Pachetul legal, printre altele, instituie o procedură comună la frontierele UE cu o verificare rapidă pentru a stabili dacă un migrant ar fi eligibil pentru protecție internațională înainte de a intra în bloc și accelerează procedurile de repatriere pentru cei ale căror cereri sunt respinse.

De asemenea, impune solidaritatea obligatorie, cerând statelor membre ale UE să preia solicitanții de azil în cazul în care un stat membru al UE se confruntă cu o presiune migratorie prea mare.

Pactul se concentrează, de asemenea, pe stabilirea de parteneriate cu țările de origine și de tranzit.

Ambasadorii UE au discutat miercuri așa-numitele "măsuri de criză," care constituie cea mai controversată parte a pachetului.

Se aștepta ca statele membre ale UE să ajungă la un acord săptămâna trecută, dar mișcarea a eșuat din cauza disputei dintre Germania și Italia.

Ce înseamnă acordul pentru șansele României la Schengen?

Reforma sistemului european de migrație a fost pilonul care a stat la baza veto-ului Austriei, în Comisia JAI din decembrie, atunci când s-a cerut aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Centrele de primire din Austria sunt pline, iar un raport oficial arată că, în 2022, au fost arestaţi în Austria cu 61% mai mulţi traficanţi de persoane decât în 2021.

”Comisia Europeană salută succesul acordului politic la care au ajuns astăzi, 4 octombrie, statele membre cu privire la Regulamentul privind situațiile de criză și de forță majoră în domeniul migrației și azilului”, a arătat un comunicat al executivului european.

UE va putea adopta un regulament obligatoriu pentru toate statele membre abia după ce se va finaliza negocierea dintre Parlamentul European și Consiliul UE cu privire la această propunere legislativă.

Practic, dacă Uniunea Europeană reușește să implementeze acordul, în urma negocierilor, atunci Austria nu va mai avea niciun motiv să respingă cererea României de aderare la Schengen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel