Guvernul de la Varşovia a exprimat joi "opoziţia fermă şi sistematică" a Poloniei faţă de un plan al Bruxellesului de relocare a între 30.000 şi 120.000 de migranţi în statele UE.
Ministrul polonez pentru afaceri europene, Szymon Szynkowski, a calificat drept "dăunătoare şi ineficiente mecanismele de relocare obligatorie a migranţilor" propuse de Comisia Europeană. "Ne opunem ferm oricărei încercări de a reveni la acest proiect" al cotelor obligatorii de refugiaţi, a precizat oficialul polonez, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, el a reamintit că, de când a început războiul în Ucraina, Polonia a primit peste un milion de refugiaţi ucraineni, pentru care statul polonez trebuie să suporte mare parte din costuri, ajutoarele europene de 200 de euro pentru fiecare refugiat ucrainean fiind insuficiente.
La rândul său, parlamentarul Andrzej Kryj, membru al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), a declarat la postul de radio public polonez că "plata a 22.000 de euro pentru fiecare migrant pe care Polonia refuză să-l primească este o eroare din partea birocraţilor şi o cifră disproporţionată", făcând referire la propunerea Comisiei Europene ca statele UE ce refuză primirea unor migranţi prin relocări să vină în schimb cu alte contribuţii, în special financiare.
Parlamentarul polonez a amintit şi de valul de migranţi extracomunitari care au încercat să pătrundă în UE prin Polonia dinspre Belarus, val orchestrat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko în urma sancţiunilor europene impuse ţării sale. "Istoria ne dă dreptate, noi suntem cei care, apărând frontiera cu Belarus, garantăm securitatea internă a Europei", a subliniat parlamentarul menţionat, care a atras atenţia că "în Polonia nu avem situaţii precum cele de pe străzile oraşelor germane sau franceze".
Bruxellesul a elaborat o foaie de parcurs şi s-a angajat să finalizeze Pactul European pentru Migraţie şi Azil până la încheierea actualei legislaturi europene, deci până în primul semestru al anului viitor. De când Comisia Europeană a prezentat această propunere de pact, în septembrie 2020, progresele la negocieri au fost lente şi persistă dezacordurile asupra elementelor cele mai conflictuale.
Propunerea Comisiei Europene revizuieşte principiul din Regulamentele Dublin conform căruia prima ţară din UE unde ajunge un migrant extracomunitar este responsabilă cu soluţionarea cererii de azil. Această propunere a Comisiei nu prevede explicit cote obligatorii de refugiaţi ca în 2016, dar instituie un mecanism de 'solidaritate obligatorie' prin care Comisia Europeană să poată stabili de fapt cote pentru statele membre ale UE, iar aceste ţări ar avea ca alternativă în locul relocărilor alte contribuţii, precum acordarea unui sprijin financiar, material sau uman ţărilor aflate sub presiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News